Skip to main content

Vårresa till Kronobergs län med Svenska Byggnadsvårdsföreningen 21–24 maj 2025

Välkommen till Småland och Kronoberg! Södra Småland, med Finnveden, Värend och Möre, var länge gränsområde mellan Danmark och Sverige. Skogsbygden bands samman av Växjö stift och senare Kronobergs län. Bygdens järnbruk blev glasbruk och industrier, präglade av innovation och företagaranda. Under våra dagar i Kronoberg guidas vi av länsantikvarie Heidi Vassi och byggnadsantikvarierna Veronica Trygg, Julia Chirkokova och Susann Johannisson, som med fokus på levande kulturarv valt ut spännande besöksmål. I Kosta, hjärtat i det småländska glasriket, besöker vi hyttan och ser Bruno Mathssons berömda glashus. Vi reser vidare till Lessebo där vi möter ett av Europas äldsta handpappersbruk, grundat för att förse örlogsflottan i Karlskrona med karduspapper. På det återöppnade Kyrkeby Bränneri i Vissefjärda, grundat 1771, provsmakar vi potatisbrännvin. I Dädesjö gamla kyrka ser vi de berömda takmålningarna från 1200-talet och i Granhult besöker vi träkyrkan från tidig medeltid. Vi tittar också på Virdavallens läktare i Alvesta, ett nytt byggnadsminne som speglar idrottslivets storhetstid. I Råshult hör vi om restaureringen av Linnéstugan. På Wederlöf Byggnadsvård berättar Stefan Holmberg om restaureringsprojekt. Vi bor på Växjö stadshotell och guidas i staden av 1:a antikvarie i byggnadsvård, Samuel Palmblad.

Deltagarantalet är begränsat och anmälan är bindande. Resan är reserverad för medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen. Reser ni som par behöver ni familjemedlemskap i föreningen. Det går bra att teckna medlemskap på föreningens hemsida www.byggnadsvard.se.

OBS! Tänk på att denna resa fungerar bra som avdragsgill kompetensutveckling för offentlig tjänst och privat verksamhet. 

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Onsdag 21 maj.: Ankomst till Växjö, stadsvandring.

    Anpassat efter SJ tåg från Stockholm med ankomst kl. 13:50 till Växjö centralstation. Kort promenad till hotellet (300 m).
    Kl. 14:20-14:40 Incheckning Växjö stadshotell.
    Kl. 15:00 Stadsvandring i Växjö med Samuel Palmblad (1:a antikvarie på Kulturparken Småland). Avslut på Smålands Museum / Sveriges Glasmuseum. 
    Kl. 19:30 Välkomstmiddag på hotellet. 

  • Dag 2. Torsdag 22 maj.: Virdavallens läktare, Linnéstugan, Lessebo handpappersbruk, Kosta.

    Kl. 07:30-08:20 Frukost.
    Kl. 08:30 Avfärd med hyrd buss från Växjö stadshotell.
    I hjärtat av glasriket, Kosta berättar länsantikvarie i Kronobergs län Heidi Vassi om Bruno Mathssons berömda glashus. Bruno Mathsson som mest är känd för sin möbelformgivning blev under en resa till USA 1948–49 inspirerad till att skapa sina berömda glashus, varpå det första blev den egna utställningshallen i Värnamo 1950. Glashusen präglas av sin enkelhet, funktionalitet och harmoni med den omgivande naturen. Glashusen i Kosta var avsedda för tjänstemän och mästare verksamma på bruket. 1987 sålde bruket glashusen och flera år av förfall följde innan Lessebo kommun exproprierade husen och kunde genomföra en omfattande renovering 2006–2007 för att återställa husen till ursprungligt skick. I samband med renoveringen fattade länsstyrelsen beslut om att förklara glashusen som byggnadsminne. Idag finns en visningslägenhet, en konferenslägenhet och tre stipendiebostäder. Lessebo kommun tillsammans med Destination Kosta planerar att göra om lägenheterna till hotellrum. Under vårt besök i Kosta besöker vi även Kosta Art Gallery som också är ritad av Bruno Mathsson där vi får ta del av aktuell glaskonst från bruket. Vi besöker även hyttan där vi får en inblick i glastillverkningens processer. 

     
    Bruno Mathssons glashus vid invigningen och exteriören idag. 

    I Lessebo får vi en guidad visning av ett av Europas äldsta ännu verksamma handpappersbruk från 1693. Det tidigare järnbruket som låg på platsen utvecklades till att bli handpappersbruk i samband med att behovet av karduspapper till marinbasen i Karlskrona uppstod. Handpappersbruket fick sina privilegiebrev 1719 vilket innebar officiellt tillstånd att tillverka papper. 1836 började man producera maskingjort papper och då delades verksamheterna i två delar med en fabrik för maskingjort papper och ett handpappersbruk. Vi äter lunch här innan vi fortsätter mot Råshult. 

      
    Lessebo handpappersbruk.

    I Råshult berättar byggnadsantikvarie Veronica Trygg om restaureringen av Linnéstugan. Den så kallade Linnéstugan uppfördes någon gång mellan 1751 och 1781 av Carl von Linnés far Nils Linnaeus som var den första komministern som bodde på gården. Gården användes som komministerbostad fram till 1903 då Hembygdföreningen Linné tog över och omvandlade gården till museum i Linnés minne. Under 1930-talet genomförde hembygdsföreningen en stor renovering och tog bl a bort en övre våning som hade byggts på under senare delen av 1800-talet. Linnéstugan genomgick en totalrenovering 2006 och fick en tydligare 1700-talsprägel. Arbetet bekostades av länsstyrelsen med medel från Riksantikvarieämbetet. 
    Byggnadsantikvarie Julia Chirkokova tar oss med till Virdavallens läktare i Alvesta, ett nyblivet byggnadsminne från 1930-talet som berättar om föreningslivets och det folkliga idrottandets etablering i Sverige.

      
    Linnéstugan i Råshult och Virdavallens läktare i Alvesta.

    Kl. 18:00 Avslut Växjö Stadshotell.

  • Dag 3. Fredag 23 maj.: Dädesjö kyrka, Granhulsts kyrka, Wederlöfs Byggnadsvård, Kyrkeby Bränneri.

    Kl. 07:30-08:50 Frukost.
    Kl. 09:00 Avfärd med buss från Växjö stadshotell.
    I Dädersjö gamla kyrka får vi uppleva unikt välbevarade målningar från 1200-talet och ett trätak som är det bäst bevarade, aldrig övermålade, kyrktaket i Norra Europa. Dädersjö kyrka räddades från rivning under 1700-talet och användes därefter som sädesmagasin och förråd. Under 1600- och 1700-talet målades de flesta väggmålningarna över och gamla helgonbilder från tiden Sverige var katolskt togs bort. Anledningen till att de aldrig målades över i Dädersjö kyrka kan bero på att den användes som sädesmagasin och förråd. De medeltida målningarna upptäcktes av professor Ewert Wrangel år 1905.

     
    Dädesjö gamla kyrka exteriör och detalj från takmålningarna.

    Vi besöker även det närliggande Granhults kyrka som räknas som Sveriges äldsta träkyrka. År 1837 slogs Granhults församling ihop med moderförsamlingen i Nottebäck och en ny kyrka togs i bruk. Granhults kyrka lämnades öde efter 1846 men undgick rivning eftersom den användes som sädesmagasin. Invånarna i Granhult startade 1876 en insamling för att åter kunna använda kyrkan för gudstjänster och fick det beviljat av K Majt några år senare. Granhults kyrka är unikt välbevarad och mycket få ingrepp har gjorts i byggnaden. Interiören präglas av utsmyckning i folklig barockstil som tillkom under senare delen av 1600-talet och 1700-talets mitt. Under denna period gjordes en liknande modernisering av samtliga kyrkor i Värend och Granhults kyrka ger oss en inblick i hur de nu försvunna träkyrkorna såg ut. 

     
    Granhults kyrka exteriör och vackra barockinteriör.

    Vi äter lunch på sagolika Teleborgs slott. Det nygotiska slottet uppfördes under tidigt 1900-tal som bostad åt den svenske adelsmannen Fredrik Bonde och har under åren haft flera funktioner bl a som flickskola och som del av Växjö universitet. 
    Stefan Holmberg tar emot på Wederlöf Byggnadsvård och berättar om sin verksamhet och restaureringsprojekt. Byggnadsvårdsbutiken öppnade 2008 på Stefan Holmbergs gård. Hans egna erfarenheter av 10 år av husrenoveringar skapade förutsättningar till att öppna butiken. Wederlöf annordnar även kurser och arrangemang för att nå ut med sina kunskaper kring byggnadsvård.
    Susann Johannisson från Kalmar läns museum tar oss med till Kyrkeby Bränneri I Vissefjärda grundat 1771 med Gustav III:s tillstånd. Kyrkeby bränneri är Sveriges äldsta idag aktiva bränneri. Bränneriet anlades av Gösta Persson och togs sedan över av Theodor Malmström 1855 som lät bygga en större anläggning. Bränneriet bytte ägare flera gånger innan det lades ner 1971 då tillverkningen centraliserades med statligt monopol till en fabrik i Skåne. Vid nedläggningen lämnades allt i sitt dåvarande skick. Vissefjärda Hembygdsförening tog över anläggningen 1988 och bränneriet byggnadsminnesförklarades år 2000. Tillverkningen av brännvin har återupptagits tack vare ideella krafter. Här smakar vi på potatisbrännvin framställt enligt ursprungligt recept med historisk utrustning.

     
    Bild från Kyrkeby bränneri med arbetare som rullar ekfatet. Till höger är några av de snapsarna som bränneriet tillverkar idag som vi kommer att få provsmaka. 

    Ca. kl. 20:45 Avslut Växjö stadshotell.

  • Dag 4. Lördag 24 maj.: Lilla Björka, hemresa från Alvesta.

    Kl. 09:00 Avfärd med buss från Växjö stadshotell.
    Vi besöker Lilla Björka. Författarinnan, journalisten, akademiledamoten och kvinnorättskämpen Elin Wägner vann samfundet De Nios pris 1923 och lät för prispengarna köpa sig en bit mark i byn Berg där morbrodern Alfred Ekedahl arbetade som kyrkoherde. Här lät hon uppföra sin ”smålandsstuga” ritad av Carl Bergsten känd för bl a Liljevalchs i Stockholm. Till en början användes Lilla Björka som sommarbostad men skulle senare bli Wägners permanenta boende. På tomten tillkom en skrivarstuga ritad av glaskonstnären Simon Gate. Det var här på Lilla Björka som Wägner kom att författa några av sina kändaste verk bl a debattboken ”Väckarklocka” 1941. Efter Elin Wägners död tillföll fastigheten hennes brorson Vanni och därefter några privata ägare som lät renovera huset. 1994 kunde Lilla Björka köpas av en för ändamålet bildad stiftelse. Därefter har en rad renoveringar genomförts för att återställa huset till hur det såg ut under Elins tid. Här dricker vi även förmiddagskaffe.

     
    Elin Wägner utanför sin skrivarstuga och huvudbyggnaden Lilla Björka till höger.

    Efter vårt besök på Lilla Björka kommer bussen att stanna vid Alvesta station ca. kl. 11:45 och vid Växjö station ca. kl. 12:30. Räkna med god marginal när ni bokar era tågbiljetter.

  • Medverkar på resan.

      
    Heidi Vassi Länsantikvarie, Julia Chirkokova och Veronica Trygg, byggnadsantikvarier på Kronobergs län.


    Susann Johannisson, byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum.


    Samuel Palmblad, 1:a antikvarie på Kulturparken Småland.


    Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Kontakta oss
Nyheter