Skip to main content

Kulturresa till Oslo med Åse Kleveland 1 – 4 oktober 2024

Vi möter Oslo i höstfärger. Åse Kleveland visar sin hemstad och läser ur sin kommande memoar Fritt liv på Litteraturhuset. Vår ciceron opera- och konstkännaren Richard Klingspor guidar och tar oss med till nya omtalade Munchmuseet och nya Nationalmuseet. Under en utflyktsdag besöker vi vackra Kistefos museum och storslagna skulpturpark med verk av bl. a. Yayoi Kusama, Olafur Eliasson och Anish Kapoor. I Oslo blir det också besök på klassiska sevärdheter som Vigelandsparken och Frammuseet. Vi bor på det centralt belägna Thon Hotel Opera.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag 1 oktober.: Ankomst till Oslo, Munchmuseet.

    Kl. 07:37 Avgång med SJ tåg från Stockholm Central. Vi reser i 1:a klass, där frukost på tåget är inkluderat. Ombordstigning på egen hand. Reseledare Ellionore Schachnow från Mejt Resor är med på tåget. Under tågresan går Ellionore runt och prickar av alla resenärer.
    Kl. 13:10 Ankomst till Oslo Sentralstation. Vi samlas utanför tågvagnen för gemensam promenad till vårt hotell som har egen ingång från järnvägsstationen.
    Kl. 13:30-14:00 Incheckning på Thon Hotel Opera där vår ciceron Richard Klingspor möter upp. Richard och Ellionore hjälper till vid incheckningen.
    Kl. 15:00 Samling i lobbyn, därefter gemensam promenad till Munchmuseet.
    Med över 42 000 objekt är museet ett av de mest omfattande i världen tillägnat en enskild konstnär. Museets byggnad ritades av det spanska arkitektkontoret Estudio Herreros och invigdes 2021. Samlingen utgörs till stor del av de verk och föremål donerade av Edvard Munch (1863–1944) till den norska staten vid hans bortgång samt donationer från privata samlare. Museet presenterar en bred variation av Munchs konst, från hans monumentala målningar och grafik till hans mest kända verk, inklusive "Skriet". Munch skapade fyra versioner av Skriet under åren 1893–1910, varav en version finns på Munchmuseet. Konstnären beskriver upplevelsen som inspirerade motivet (översatt från norska): "Jag gick längs vägen med två vänner – solen gick ner – Jag fick en flyktig känsla av vemod – himlen blev plötsligt blodröd – Jag stannade, lutade mig dödstrött mot räcket – såg ut över de flammande molnen som blod och svärd över den blåsvarta fjorden och staden – Mina vänner gick vidare – jag stod där skälvande av ångest – och kände ett stort oändligt skrik genom naturen".


    Edvard Munch, Skriet, 1910. Foto: Munchmuseet.

    Promenad där vi bl a ser Oslos nya och omtalade stadsbibliotek, Deichman Bjørvika som invigdes 2020. Bredvid biblioteket ser vi Oslos storslagna operahus utifrån. Byggnaden ritades av den norska arkitektbyrån Snøhetta och invigdes 2008. Det är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan Nidarosdomen i Trondheim byggdes i början av 1300-talet.


    Operahuset i Olso.

    Kl. 19:30 Gemensam middag i hotellets restaurang.

  • Dag 2. Onsdag 2 oktober.: Åse Kleveland – Stadsvandring och författarmöte.

    Kl. 07:00-08:30 Frukost.
    Kl. 08:50 Samling i lobbyn.
    Kl. 09:00 Stadsvandring med Åse Kleveland som visar sitt Oslo. Åse föddes i Stockholm av svensk mor och norsk far. Efter barnaåren i Sverige flyttade familjen till Norge där hon kom att gå i skolan. 1965 slog hon igenom som 15-åring i Hylands som vissångerska. Detta blev inledningen till en musikkarriär under resten av 1960- och 1970-talet. Hon representerade bl. a. Norge i Eurovisionsschlagerfestivalen 1966 med bidraget "Intet er nytt under solen". Efter sin musikkarriär har Kleveland haft betydande roller inom kultursektorn, bland annat som Norges kulturminister och VD för Svenska Filminstitutet. För sina insatser har hon belönats bl. a. med det prestigefyllda Ingmar Bergmanpriset. Hon är nu aktuell med sina memoarer Fritt liv.
    Efter vår stadsvandring besöker vi Litteraturhuset där Åse läser ur sina memoarer och reflekterar om likheter och skillnader mellan norsk och svensk kultur. Här intar vi även förmiddagskaffe. Mötet med Åse avslutas med signering av hennes memoarer som ingår i resan.


    Åse Kleveland.

    Promenad till Nasjonalmuseet, vackert beläget vid Pipervika och granne med Rådhuset. Nasjonalmuseet grundades 2003 när de tidigare institutionerna Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet och Riksutstillinger sammanslogs. Museet som är nordens största konstmuseum invigdes 2022 och är ritad av det tyska arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk. Merparten av samlingen består av verk av de stora namnen inom norsk konsthistoria men innefattar även internationell konst. Under vårt besök inleder vi med att äta lättare lunch i museets restaurang. Richard ger sedan en introduktion till samlingarna, därefter rundvandring på egen hand.

    På kvällen är det middag på egen hand med möjlighet att välja till opera.

  • Dag 3. Torsdag 3 oktober.: Heldag på Kistefos museum och skulpturpark.

    Kl. 07:00-08:30 Frukost.
    Kl. 08:30 Avresa från hotellet med buss.
    Vi besöker Kistefos museum och skulpturpark, ett besöksmål som både New York Times och The Telegraph beskriver som ett absolut måste. Museet och skulpturparken i Jevnaker ca en timmes resa norr om Oslo, är skapad av Christian Sveaas vars familj har ägt Kistefos bruk i generationer. I parken möter vi skulpturer av av bl. a. Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Anish Kapoor och Fernando Botero. Ett av många anslående verk är Marc Quinns "öga" som Randselva rinner tvärs igenom. Flera av verken är skapade specifikt till platsen och anknyter till dess historia och omgivning.


    Yayoi Kusama, Shine of Life, 2019. Kistefos. Foto: Einar Aslaksen.

    I parken ser vi också det anslående galleriet The Twist, designat av den berömda danska arkitektfirman BIG (Bjarke Ingels Group). Denna kombinerade bro och utställningshall ringlar sig över älven och har vunnit flera utmärkelser för sin banbrytande design. Inne i The Twist ser vi säsongens utställning: 


    The Twist på Kistefos.

    Hurvin Anderson: Salon Paintings. Det är den brittiske konstnären Hurvin Andersons första soloutställning i Norden. Anderson föddes 1965 i Birmingham till jamaicanska föräldrar. Andersons verk är starkt influerade av hans jamaicanska arv och upplevelserna av att växa upp i Storbritannien. Genom stilleben, landskap och porträtt utforskar Anderson teman av identitet, minne, gemenskap och plats. I denna utställning visas teckningar och målningar ur Andersons barbershop-serie med verk från 2006 till nutid. Verken skildrar interiörer från olika frisersalonger, en miljö starkt laddad med kulturell och social betydelse inom det afro-karibiska samhället i Storbritannien. Målningarna rör sig mellan abstraktion och figuration och baseras på fotografier. Utställningen, som har hyllats av The Guardian och The Telegraph, turnerar i Europa och genomförs i samarbete med The Hepworth Wakefield och Hastings Contemporary.


    Utställningsvy från utställningen Hurvin Anderson: Salon Paintings på Kistefos. Foto: Vegard Kleven.

    Under vår vistelse på Kistefos intar vi både förmiddagskaffe och lunch.

    Avresa från Kistefos. Under vår bussresa stannar vi till vid minnesplatsen för Utöyamassakern 22 juli 2011. Minnesmärket i form av 77 bronspelare som symbol för attentatets offer, är skapade av norska arkitektkontoret Manthey Kula. Vi är åter i Oslo sen eftermiddag.

    På kvällen är det middag på egen hand med möjlighet att välja till opera.

  • Dag 4. Fredag 4 oktober.: Vigelandsparken och Frammuseet.

    Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bagagerummet.
    Vi besöker Vigelandsparken, världens största skulpturpark för en konstnär. Gustav Vigeland (1869–1943) arbetade från 1924 fram till sin död med anläggningen i Frognerparken som utgörs av 212 skulpturer i brons, granit och smidesjärn, vilka tillsammans består av ungefär 600 figurer på temat människans livscykel. Granitpelaren Monolitten består av 121 stenfigurer. Richard Klingspor visar parken och berättar om Gustav Vigeland som han intresserat sig för under mer än 20 år.


    Vigelandsparken. Foto: Visit Norway.

    Från Vigelandsparken beger vi oss till Bygdøy där vi besöker Frammuseet. På Frammuseet, som har röstats fram som Norges bästa museum flera år i rad, får vi en inblick i den norska polarhistorien med Fridtjof Nansen berömda expeditionsfartyg Fram. Fartygen kom efter Nansens expedition av användas av Roald Amundsen i sin färd till Sydpolen. Avslutande lunch på det närbelägna Sjöfartsmuseet.


    Frammuseet.

    Efter lunchen återfärd till hotellet där vi hämtar upp vårt bagage. 
    Kl. 14:36 Avgång med SJ från Oslo Sentralstation. Vi reser med 1:a klass. 
    Kl. 20:22 Ankomst till Stockholm Central.

  • Ciceron Richard Klingspor.

    Richard Klingspor har sedan 1992 lett musik- och operaresor i egen och andras regi. Richard bor sedan 20 år tillbaka i Oslo där han leder en framgångsrik agentur för nordiska opera- och konsertsångare. Han är auktoriserad Osloguide med specialintresse för konstnären Gustav Vigeland.