Skip to main content

Opera i Nyslott 17 - 22 juli 2024

När sommaren är som vackrast ser vi Nabucco och Don Giovanni under Savonlinna Opera Festival i Nyslott. Vi får även ett exklusivt möte med festivaldirektör Ville Matvejeff. Vi bor på vackra Punkaharju, av Zacharias Topelius beskrivet "Af alla det sköna Finlands tjusande insjönejder finnes måhända ingen skönare, ingen mera förtjusande, än Punkaharju ås".

Vid monumentet på Runebergskullen i Punkaharju läser vår ciceron, teaterkännaren Bernt Morelius, dikten "Den femte juli" ur Fänrik Ståls sägner som nationalskalden sägs ha diktat på platsen. I Kerimäki besöker vi den makalösa träkyrkan från 1847 med plats för 5000 besökare och smakar bygdens berömda mujka (siklöja). På Saimen gör vi en ångbåtstur genom det vackra insjölandskapet. Vi ser även andra spännande sevärdheter som kejserliga fiskestugan i Langinkoski och den gåtfulla skulpturparken i Parikkala som folk- och särlingskonstnären Veijo Rönkkönen lämnade efter sig. Som avslutning på resan besöker vi Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem, Ainola vid Tusby träsk.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1. Onsdag 17 juli.: Avfärd från Stockholm.

  Kl. 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen i Stockholm. Reseledare Richard Klingspor möter med skylt ovanför rulltrapporna vid biljettluckorna och delar ut biljetter.
  Kl. 16:45 Avresa med Silja Lines MS Silja Serenade till Helsingfors.
  Kl. 19:30 Gemensam trerätters middag inkl. två glas vin, kaffe & avec i Restaurang Tavolata, däck 6 i fören.

 • Dag 2. Torsdag 18 juli.: Kejserliga Fiskestugan, Saima kanalmuseum, Veijo Rönkkönens skulpturpark.

  Kl. 07:00 - 09:45 Specialfrukost (Resturang Tavolata, däck 6 i fören).
  Kl. 10:30 Ankomst till Olympiaterminalen i Helsingfors.        
  Vår ciceron, antikhandlaren och teaterkännaren Bernt Morelius ansluter. Med vår buss kommer vi under dagen färdas genom fyra finska landskap, Nyland, Kymmenedalen, Karelen och Savolax. Från Helsingfors reser vi österut längs Finska viken. Efter två timmar gör vi vårt första stopp i Langinkoski strax utanför Kotka. Här vid Kymmene älvs forsande vatten lät kejsar Alexander III uppföra sin fiskestuga 1889. Den vackra stockstugan besöktes regelbundet av tsarfamiljen fram till kejsar Nikolaj II:s sista besök 1906. Fiskestugan var särskilt omtyckt av kejsarinnan Maria Fjodranova som var född prinsessan Dagmar av Danmark. I Langinkoski kunde kejsarinnan ägna sig åt matlagning och tala sitt modersmål med de svensktalande fiskebönderna i trakten. Fiskestugan ritades av arkitekt Magnus Schjerfbeck, bror till konstnärinnan Helene Schjerfbeck och för inredningen svarande arkitekten och författaren Jacob Ahrenberg. Efter besök i den välbevarade fiskestugan intar vi lunch på närbelägna Kafé Dagmar.


  Langinkoski kejserliga fiskestuga.

  Efter Langinkoski lämnar vi Finska viken och reser norrut mot de finska insjölandskapen. I utkanten av Villmanstrand besöker vi och dricker eftermiddagskaffe på Saima kanalmuseum. Museet är inrymt i en av kanalens vackra gamla distriktschefsbostäder. Saima kanal invigdes 1856 efter en byggperiod på 11 år. Ansvarig för det stora kanalbygget var ämbetsmannen Lars Gabriel von Haartman, vilken som rådgivare anlitade svenske Nils Ericson, som tidigare slutfört arbetet med Göta kanal som rådgivare. Under von Haartmans och Ericsons ledning skapades en vattenväg mellan Saimens insjösystem och Finska viken. Runt museibyggnaden har den prunkande trädgården från 1800-talet återskapats. Efter Finlands förlust av Karelen under andra världskriget ligger idag halva kanalen på ryskt territorium. Denna del av kanalen arrenderas av Finland tillsammans med en smal kanalzon.

  Några hundra meter från den ryska gränsen i Parikkala besöker vi den gåtfulla skulpturpark som folk- och särlingskonstnären Veijo Rönkkönen lämnande efter sig. Rönkkönen (1942-2010) levde hela sitt liv på föräldragården och försörjde sig som arbetare på Simpele pappersbruk, men det var på hemgården som han skapade sitt livsverk. Under 50 år byggda han här upp en skulpturpark av betongskulpturer som han själv gjöt. Många av figurerna visas i olika yogapositioner och täcks alltmer av mossa helt enligt Rönkkönens vilja. Rönkkönen saknande formell konstnärlig utbildning och rörde sig enbart i hembygden. Efter hans död har hans verk kommit att bli alltmer uppmärksammade och visas nu på internationella utställningar om folk- och särlingskonst och parken har blivit en vallfartsort för konstälskare från hela världen. Parken drivs ideellt och vi får en visning av konstnären Atte Paju som vårdar skulpturerna och parken. 


  Folk- och särlingskonstnären Veijo Rönkkönen byggde under 50 år upp sin gåtfulla skulpturpark på hemgården i Parikkala.

  Vi kommer slutligen fram till vårt hotell Kruunupuisto i Punkaharju. Hotellets spännande historia börjar 1903, när det öppnar som Takaharju sanatorium, vilket drevs av Finska Läkarsällskapet Duodecim. Enligt dåtidens hälsotankar anlades sanatoriet på en tallås, vilket ansågs ge möjlighet till läkande luftbad. Den vackra sanatoriebyggnaden uppfördes i modern jugendstil efter ritningar av den kände helsingforsarkitekten Onni Törnqvist (senare Tarjanne). Törnqvist-Tarjanne är även känd för att bl a ha ritat den finska nationalteatern i Helsingfors. Idag fungerar Kruunupuisto dels som rehabiliteringscenter och dels som hotell med gemensam lobby och restaurang. Våra hotellrum är belägna i den äldre renoverade santatoriebyggnaden.

  Kl. 20:00 gemensam middag. 

 • Dag 3. Fredag 19 juli.: Punkaharju, Nyslott, Nabucco.

  Kl. 07:00 - 09:00 Frukost. 
  Kl. 09:15 Samling i lobbyn.
  Bernt tar med oss på en busstur på Punkaharjuåsen som löper genom sjön Puruvesis vatten. Vi får höra hur inlandsisen kommit att forma det finska inlandet med sina sjöar, rullstensåsar och tallmoar. Vid skaldens monument på Runebergskullen deklamerar Bernt nationalskalden Johan Ludvig Runebergs dikt Den femte juli ur Fänrik Ståls sägner. Nationalskalden sägs ha skrivit dikten vid sitt besök på Punkaharjuåsen. 

  Vid Punkaharju järnvägsstation ligger Finlands Skogsmuseum Lusto. Vi tar del av de spännande utställningarna som berättar om skogens roll i Finland. På museirestaurangen intar vi sedan lunch.


  Vi bor vid vackra Punkaharjuåsen invid Saimen. 

  Efter några timmar på egen hand återsamlas vi för bussfärd in till Nyslott och Nabucco. Framme på Olofsborg berättar Bernt om den gamla riksfästningen uppförd på 1470-talet av ståthållaren på Viborgs slott, Erik Axelsson (Tott). Den var det sista av de fyra riksfästningar som uppfördes i Finland, de tidigare var Åbo, Viborg och Tavastehus slott. Borgen blev en viktig gränsfästning och kom under århundradena att ligga ömsom på den svenska och ryska sidan av gränsen. Under 1800-talet kom fästningen att fungera som fängelse. Den kända operasångerskan Aino Ackté kom att anordna de första operafestivalerna på slottet under somrarna 1912-16. År 1967 återupptogs traditionen med operafestival på slottet. Idag räknas festivalen bland de främsta med gästande världsartister och uppsättningar.


  Nyslott från ovan. Foto: Valtteri Hirvonen.

  Innan föreställningen intar vi sedan operabuffé i slottsrestaurangen (exklusive dryck).

  Under kvällen framförs Giuseppe Verdis tidlösa mästerverk Nabucco, som ursprungligen hade sin premiär 1842 på Teatro alla Scala i Milano. Denna opera skildrar Nebukadnessar II, Babyloniens härskare, och hans erövring av Jerusalem. Han förstör Salomos tempel och tvingar den israeliska befolkningen till exil i Babylon. Operan skildrar den gripande berättelsen om de israelitiska fångarnas djupa längtan tillbaka till Jerusalem. Denna nya uppsättning är regisserad av den prisbelönta franska Rodula Gaitanou. I huvudrollen som Nabucco ser vi italienska barytonen Gabriele Viviani. I rollen som översteprästen ser vi finske bassångaren Mika Kares. Vi ser även sopranen Marigona Qerkezi i rollen som Abigaille. Operan framförs på italienska med textning på engelska och finska. 

 • Dag 4. Lördag 20 juli.: Kerimäki kyrkby, Nyslott, Olofsborg, Don Giovanni.

  Kl. 07:00-09:30 Frukost. 
  Kl. 10:00 Samling i lobbyn.
  Med vår buss färdas vi norrut längs Puruvesis stränder till Kerimäki kyrkby i Säminge socken. Här besöker vi den världsberömda träkyrkan som invigdes 1846. Många legender omger kyrkan med dess väldiga mått, vilken är världens största träkyrka med plats för över 3000 sittande och ytterligare 2000 stående kyrkobesökare. En ofta återberättad myt är att byggmästarna blandade ihop tum och meter vilket skulle gett kyrkan dessa magnifika mått. Bevarade dokument motsäger detta. Det var istället kyrkoherden Fredrik Neovius vilja att kyrkan skulle kunna härbärgera halva socken, som varit drivande vid uppförandet. Arkitekten Anders Fredrik Granstedt skapade här ett mästerverk inom träbyggnad. På många sätt blev kyrkobygget den verkliga höjdpunkten för träkyrkobyggandet i Norden. Inget lika magnifik och tekniskt fulländad trätempel har uppförts senare. Stilmässigt har kyrkan sina rötter i de korskyrkor som uppfördes i riket från mitten av 1600-talet med Katarina kyrka i Stockholms förebild. Kyrkan är en blandning av flera stilar med barockens plan och färgskala i botten och med nyklassicismens strama antika formspråk kombinerat med nygotiska detaljer i fönstersnickerier och inredning, men här finns även nybysantinska stildrag som byggnadens uppåtsträvande kubiska och kupolklädda form och de rikt mönstrade utsmyckningarna av gavlarna.


  Kerimäki kyrka, invigd 1846, är med sina enorma proportioner världens största träkyrka.

  På hembygdsmuseet får vi ta del av savolaxisk allmogekulturen. Vi får också höra om svedjebränningstekningen som savolaxbönderna tog med sig när dom koloniserade finnmarkerna i Sverige. Som avslutning bjuds vi att till lunch smaka på bygdens berömda specialitet, mujka (siklöja) känd som Savolax strömming.

  Efter lite egen tid på vårt hotell åker vi in till Nyslott. Från slottskajen går vi sedan på ångbåten SS Saaristo för en båttur på Saimens vackra vatten, om vi har tur kanske vi även får se saimenvikare, de insjösälar som lever i sjön. På fartygen serveras en buffémiddag. Med ångbåten ankommer vi till Olofsborgs brygga där festivaldirektören Ville Matvejeff möter oss och berättar om föreställningen.


  Vi får en privat ångbåtstur på Saimen med SS Saaristo.


  Festivaldirektören Ville Matvejeff tar emot på Olofsborgs brygga. 

  På kvällen ser vi Wolfgang Amadeus Mozarts opera Don Giovanni. Denna välkända opera hade urpremiär 1787 på Nationalteatern i Prag och har sedan dess etablerat sig som en av Mozarts mest betydande verk. Librettot av Lorenzo Da Ponte baseras på Giovanni Bertatis operatext, som i sin tur bygger på den spanska myten om Don Juan, den legendariska kvinnotjusaren som ställs inför konsekvenserna av sina handlingar. Operan är regisserad av franska Paul-Émile Fourny. I huvudrollen som Don Giovanni ser vi barytonen Waltteri Torikka. Vi ser även unga internationella stjärnor som Tuuli Takala, Annika Leino, Sonja Herranen och Frédéric Antoun. En annan central roll är befälhavaren, spelad av bassångaren Matti Turunen, som gör allt för att försvara sin dotters heder. Operan sjungs på italienska med översättning till engelska och finska.


  Helena Juntunen som Donna Elvira i en uppsättning av Don Giovanni från 2016. Foto: Soila Puurtinen.

 • Dag 5. Söndag 21 juli.: S:t Michel, Tusby träsk och hemfärd.

  Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning.
  Vi lämnar Punkaharju och reser åter mot Helsingfors. Denna gång tar vi vägen genom inlandet. Första stopp blir i S:t Michel. Här hade marskalk Mannerheim sitt högkvarter under samtliga Finlands krig under 1900-talet, inbördes-, vinter- och fortsättningskriget. Vi stannar till vid stadstorget och ser skulptören Kalervo Kallios imponerande staty av marskalk Mannerheim.

  På Kenkäveronniemi gamla prästgård intar vi förmiddagskaffe kaffe. Den tidigare prästgården, som var en av Finlands största, uppfördes av församlingen i slutet på 1860-talet för kyrkoherden och sedermera biskopen i Borgå, Anders Johan Hornborg. Den vackra träbyggnaden med snickarglädje ritades av arkitekten Alfred Cavén. Den mycket arkitekturintresserade kyrkoherden Hornborg var själv inblandad i utförandet av gården, vilket säkert också påverkade hans dotter Signe, som kom att bli Finlands och kanske världens först utbildade och verksamma kvinnliga arkitekt.


  Den gamla prästgården Kenkäveronniemi. Foto: Sino Yu.

  Vårt sista besök på resan blir i Jean och Aino Sibelius berömda konstnärshem Ainola vid Tusby träsk utanför Träskända (fi. Järvenpää). Vid slutet av 1800-talet bildades en konstnärskoloni runt Tusby träsk. Målarinnan Venny Soldan-Brofeldt och hennes make författaren Johannes Brofeldt (senare Juhani Aho) införskaffade 1897 från Tusby gård Villa Vårbacka (senare benämnt Ahola). Johannes Brofeldt var god vän med konstnärerna Pekka Halonen och Eero Järnefeldt, vilka han lockade med sig till Tusby träsk. Pekka Halonen och hustrun, översättaren Maija (född Mäkinen) uppförde ateljéhemmet Halosenniemi (sv. Halonens udde) och Eero Järnefelt och hustrun, skådespelerskan Saimi Swan byggde ateljéhemmet Suviranta (sv. Sommarstranden). Författaren Juhana Heikki Erkko lät Pekka Halonen rita sitt författarhem, Erkkola.


  Salen på Ainola med den berömda gröna spisen. Vid bygget av Ainola önskade Jean Sibelius specifikt en grön spis i matsalen. Han uppfattade färger som musik och grönt som F-dur.

  År 1904 så flyttade slutligen Jean och Aino Silbelius till deras hem Ainola ritat av arkitekten Lars Sonck. Aino var syster till Eero Järnefeldt och hade studerat vid slöjdskolorna i Kuopio och Vasa. Till Ainola kom hon att formge flera möbler och skapa trädgården. Hon kom att arbeta med att hjälpa Jean i sitt arbete och var hemlärare åt deras sex döttrar. Aino bodde kvar på Ainola till sin död vid 98 års ålder 1969. Det var på Ainola som Jean Sibelius kom att komponera flera av sina symfonier. Vi får en specialguidning i hemmet och trädgården med Jean och Ainos grav. Som avslutning intar vi lunchsmörgås med kaffe och kaka.


  Jean och Aino Silbelius på Ainola.

  I god tid ankommer vi till Olympiaterminalen i Helsingfors för hemresa till Stockholm.
  Kl. 17:00 Avgång med Silja Lines MS Silja Symphony.
  Kl. 20:00 Gemensam trerätters middag inkl. två glas vin, kaffe & avec i Restaurang Tavolata, däck 6 i fören.

 • Dag 6. Måndag 22 juli.: Hemkomst till Stockholm.

  Kl. 07:00-09:30 Specialfrukost på La Tavolata, däck 6 i fören.
  Kl. 10:00 Ankomst Värtaterminalen, Stockholm. 

 • Ciceron.: Bernt Morelius.

  Bernt Morelius driver välrenommerade antikaffären Old Times i Helsingfors. Han är välkänd folkbildare inom kulturhistoria och är bl. a ordförande för Svenska Teaterföreningen i Finland. Sedan flera år har han lett uppskattade kulturresor i Finland för SvD accent.