Skip to main content

Pommern och Lützen i Gustav II Adolfs fotspår 3-8 november

Följ med till Tyskland! Med vår ciceron Johan Engström tidigare chef för Armémuseum och fil. dr i arkeologi besöker vi spännande platser kopplade till Gustav II Adolf och Sverige. 

I Pommern ser vi minnesmärket för kungens landstigning vid Penemünde 1630, lämningarna från svensktiden i Greifswald och i Stralsund, där vi även bor i kemisten Carl Wilhelm Scheeles gamla födelsehus. Resans höjdpunkt blir den 6:e november då vi besöker minnesplatsen i Lützen och deltar i minneshögtidligheterna. Vi träffar svenska Lützenexperten fil. dr Inger Schuberth som guidar oss bland de många Gustav Adolfminnena i Lützen, Meuchen och Weissenfels.

Vi besöker även slagfältet vid Breitenfeld, där Gustav II Adolf besegrade den kejserliga armén i ett av 30-åriga krigets viktigaste vändpunkter. I Potsdam tar vi del av den tyska historien med besök på Fredrik den stores slott Sanssouci och på Cecilienhof där Potsdamkonferensen hölls 1945. På hemresan övernattar vi i Wismar med flera svenskminnen. Som avslutning besöker vi den vackra klosterkyrkan Doberaner Münster med Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Sambiria av Pommerellens stämningsmättade gravmonument, den senare var Nordens första regerande drottning.

Resan är speciellt framtagen för SvD accent, men är öppen för alla att boka.

Fritextsökning