Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning.
Historisk stadsvandring i Stralsund. Vi vandrar bort till Alter Markt med det Gamla Rådhuset. Byggnaden brukar omnämnas som en av den nordtyska tegelgotikens allra vackraste. På innergården finns en byst av Gustav II Adolf som, på väg för att delta i trettioåriga kriget, den 10 oktober 1630 ankom till Stralsund och mottogs av jubel och kanonsalut. Vi fortsätter vår färd genom staden och passerar Olof Palmes plats och Kniper Tor ett stenkast därifrån. Där stod en gång Hospitaler Bastion, en av stadens försvarsanläggningar. Johan berättar här om svenskarnas roll i uppbyggandet av stadens försvar.

Stralsunds rådhus och byst av Gustav II Adolf.
Avfärd kl. 10:00 från hotellet med buss mot Greifswald. Innan vi lämnar Stralsund gör vi ett kort stopp vid stadsmuren och beskådar minnesplaketten över Karl XII:s tid i staden.
Greifswald är likt Stralsund också en hansestad och har haft stor betydelse för Sverige och Pommern. Här fanns sätet för både hovrätten och generalsuperintendenten, en titel som efter reformationen kom att användas i stället för det katolskklingande biskop för det högsta regionala kyrkliga ämbetet. Stadens universitet, grundat 1456, var en gång Sveriges äldsta och många svenskar valde att förlägga sin utbildning här. Bland kända svenskar kopplade till universitetet kan bl a nämnas Thomas Thorild som verkade som professor här i slutet av 1700-talet. Universitetets nuvarande huvudbyggnad tillkom under svensk tid på 1740-talet och i aulan hänger ett stort porträtt av Gustav III. På den medeltida domkyrkan ser vi den stora bronsplaketten över Gustav II Adolf, med texten ”Gustav II Adolf Sveriges Konung den evangeliska trons räddare”.

Vid 300-årsminnet av Gustav II Adolfs död uppsattes denna bronsplakett på ytterväggen av domkyrkan i Gerifswald. Plaketten utformades av den svenska skulptören Carl Berger.
Lunch på egen hand. Därefter tar vi oss till Penemünde på ön Usedom där Gustav II Adolf landsteg 1630 för att delta i 30-åriga kriget. Vi besöker det minnesmärke som idag finns uppsatt på platsen. Johan berättar även om det som Penemünde idag är mest känt för, nazitysklands militära utvecklingscenter som under Wernher von Braun ledning 1937-1945 var platsen där raketmissilerna V1 och V2 utvecklades.

I Penemünde ser vi monumentet över Gustav II Adolfs landstigning 1630.
Vi passerar den lilla hamnstaden Wolgast på fastlandssidan av Usedomsbron. Här förvarades Gustav II Adolfs balsamerade lik i flera månader innan det i juni 1633 fördes ut till det väntande örlogsfartyget Stora Nyckel för hemfärd till Sverige. Det storslagna liktåget genom Wolgast bestod av personer från Sverige och de närliggande områdena. Fanor från alla grevskap och furstendömen, blodsfanan och huvudbaneret framfördes och som symboler för den döde fanns kyrisset (rustningen), svärdet och livhästen. Änkan, Drottning Maria Eleonora, for i vagn.

Gustaf II. Adolfs lik inskeppas i Wolgasts hamn 1633. Målning av Carl Gustaf Hellqvist (1851-1890).
Vi fortsätter till den lilla staden Plau am See i Mecklenburg där middag och övernattning väntar på fyrstjärniga Falk See Hotel.