Skip to main content

Segling med Albert Engströmsällskapet Stockholms södra skärgård 20 - 22 augusti 2024

När sommaren är som vackrast seglar vi under tre dagar i Stockholms södra skärgård med den drygt 100-åriga skonerten T/S Constantia. Vi rör oss i kölvattnet från de seglatser som Albert Engström gjorde här i början av 1900-talet. Under två nätter bor vi på Torsten Kreugers gamla sommarparadis Isöborg. Vindarna bestämmer våra seglatser, men vi planerar för segling i ytterskärgården och för strandhugg i Sandhamn med lunch på värdshuset och guidad vandring i Engströms, Frödings och Heidenstams spår från deras legendariska augustiveckor här 1896. På Kymmendö besöker vi August Strindbergs skrivarstuga. Resans höjdpunkt blir besöket på Bullerö med Bruno Liljefors ateljé. Liljefors inköpte Bulleröarkipelagen 1908 och uppförde då sin ateljé. Här umgicks på 1910-talet det mytomspunna ”Bullerölaget” Bruno Liljefors, Albert Engström, flygbaronen Calle Cederström m. fl. Efter guidning på Bullerö väntar vårt traditionella kräftkalas till Alberts ära denna gång i Liljefors ateljé. Som på våra tidigare resor håller Roffen Engström i sången och ny snapsvisa utlovas! Som sig bör är Ola Olsson reseledare. Mr. T/S Constantia, Hakon Malmborg håller i rodret, sjunger och berättar om skärgården.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Tisdag 20 augusti.: Avsegling, strandhugg i Sandhamn, middag på Idöborg.

    Kl. 09:00 Avresa med hyrd buss från Cityterminalen i Stockholm. Avgångsgate står angivet på Cityterminalens informationstavlor. Vi äntrar T/S Constantia vid Stavsnäs ångbåtsbrygga eller eventuellt någon annan brygga om det är andra vindar. Vi börjar med förmiddagskaffe och genomgång av skeppet. Vi tar sedan sikte på en dag av segling och kultur.

    Framåt lunch anlöper vi Sandhamn. Här väntar historisk vandring, där vi tar del av Sandhamns historia från fiskeläge till lots- och tullstation och sedan sommarparadis för Stockholms seglande borgerskap. På 1870-talets umgicks här den unge August Strindberg med lyrikern Elisas Sehlstedt.

    Det var också till Sandhamn som Albert Engström, Verner von Heidenstam och J.A.G. Acke med familjer kom inbjudna av Birger Mörner sommaren 1896. Vistelsen kan sägas vara en förlängning av av Heidenstams bröllop med Olga Wiberg på Blå Jungfrun den 28 juli samma år. Sommarsamvaron i Sandhamn fylldes av upptåg och den gemensamt skapade ”Pyttans A-B och C-D-lära”. Engström beskriver vistelsen Det var för länge sedan, då Heidenstam och Fröding och Acke och Birger Mörner och jag upptäckte Sandhamn. Vi voro unga då och saknade icke uppfinningsförmåga då det gällde att skaffa oss sensationer. – – Acke hittade på att vi skulle leka skogs- och sjögudar. Vi gingo nakna i skogen och badade i havet bekransade med tång och simmade som abborrar och voro bruna av hälsa och sol. Efter vår rundvandring väntar lunch på Sandhamns värdshus där även Engström med vännerna intog sina måltider.


    Albert Engström, Verner von Heidenstam och Gustaf Fröding leker skogsfauner i Sandhamn 1896.


    Verner von Heidenstam och Gustaf Fröding leker havsgudar med tångperuker i Sandhamn 1896. Sommarens uppsluppna umgänge i Sandhamn fick en bitter efterklang. Under samvaron läste Heidenstam Frödings ännu ej publicerade dikt En morgondröm för sällskapet. Frödings erotiska dikt som han själv varit tveksam om att publicera hyllades unisont och man manade på Fröding att stå på sig för att få med dikten i kommande Stänk och flikar. Efter att diktsamling utkommit beordrade justitieministern den 9 oktober kvarstad av upplagan och Fröding åtalades för brott mot tryckfrihetsförordnings 3:e § om Sedernas vanhelgd. Vid rättegången den 27 november blev Fröding frikänd efter endast två timmars överläggning av juryn. Heidenstam som lovat vara med och vittna till Frödings försvar hade i stället tagit sin tillflykt till Norge. Rättegången tog hårt på Frödings redan svaga nerver och han återhämtade sig aldrig efter detta. Heidenstams svek kom att förfölja honom under resten av livet.

    Framåt eftermiddagen kastar vi loss och sätter kurs mot Idöborg. 1927 inköptes Idöborg av industri- och tidningsmannen Torsten Kreuger som sommarställe. Kreugers son Sten drev under 1970- och till mitten av 80-talet varvsverksamhet på ön. Han sålde ön till sin före detta hustru, Anette som startade kursgård och hotellverksamheten. Idag drivs Idöborg av Annettes son Villiam Grönholm. Incheckning sedan presentation av Idöborg och efterföljande middag.


    Torsten Kreuger på sin legendariska motoryacht Edi. Med denna flygmotorförsedda båtar hämtade Kreuger sina gäster inne i Stockholm för fester ute på Bullerön. Edi ligger nummera halvt kapsejsad på Gambiafloden.

  • Dag 2. Onsdag 21 augusti.: Segling, besök med kräftskiva på Bruno Liljefors Bullerö.

    Kl. 07:00 – 08:30 Frukost.
    Kl. 09:00 Vi sätter segel mot ytterskärgården. Vindarna bestämmer rutten. Vi seglar i fjärdarna kring Långviksskär, Biskopsö och Jungfruskär.
    Framåt eftermiddagen anlöper vi Bullerön där länsstyrelsens naturbevakare, Ann-Sofi Andersson möter för guidning. Bruno Liljefors köpte Bulleröarkipelagen 1908 av de sist kvarvarande öborna. Ön hade då haft fast befolkning av fiskebönder sedan slutet av 1600-talet. Liljefors lät här uppföra sin kombinerade ateljé och jaktstuga. Från ateljén kom Liljefors att utföra många av sina kända naturmålningar. Centralt för livet på ön blev de årliga jakterna, sjöfågeljakten på våren och harjakten på hösten. Jakterna kom att samla det mytomspunna ”Bullerölaget” med Liljefors närmaste vänner, utöver Albert Engström bland andra flygbaronen Calle Cederström och skriftställaren Ernst Malmberg.


    Bullerölaget samlat för vårens sjöfågeljakt. I förgrunden med vit pälsmössa, glasögon och pipskägg Albert Engström.

    Engström beskriver umgänget: leva några dagar bara för att få njuta av tillvaron, antingen med vättarna ute i kobbarnas lä under ljusnande morgonskyar, med havets sälta i näsan och aprilsolens värme på vadmalsryggarna, eller bänkade vid långbordet under skratt eller framför stockvedsbrasan vid gitarrens och handklaverets ackompanjemang till glada visor medan stormen ryter och havet dunkar mot klipporna. Det kallar jag att dra kvadratroten ur livet. Anders Zorn ingick egentligen inte i Bullerölaget, men han anslöt ofta till höstarnas harjakt.


    Anders Zorn och Bruno Liljefors vid en höstlig harjakt på Bullerön. Här ser vi hur Albert Engström har använt sitt fotografi för en senare teckning på Zorn där Liljefors utelämnats.

    Efter Cederström störtat och förolyckats på Ålands hav 1918 tynande de överdådiga jaktpartierna bort och 1923 sålde Liljefors Bullerö till Torsten Kreuger. Kreuger återupprättar ön som arena för storslagna fester. Enligt legenden föreslår Krueger Zarah Leander ett nattligt bad på en av dessa fester varvid primadonnan kort replikerar: Jag badar bara vid sandstränder. Förmiddagen därpå väcktes hon av sin värd: Varsågod, stranden är klar. Under natten hade Kreuger beställt en pråm fylld av sand från Sandhamn. Zarah fick ett kallt förmiddagsdopp. Stranden ligger fortfarande kvar.

    Framåt kvällen är det så vår tur att få uppleva känslan från Bullerölaget och Kreugers fester i Liljefors ateljé på vår traditionsenliga kräftskiva till Albert Engströms minne. Som på våra tidigare resor underhåller Roffen Engström med sång och lovar en ny snapsvisa.

    På sen afton färdas vi sedan åter mot Idöborg. Om vädret är klart får vi njuta av månsken då det är fullmåne den 19 augusti.

  • Dag 3. Torsdag 22 augusti.: Strindbergs Kymmendö hemresa från Dalarö.

    Kl. 07:00 – 09:00 Frukost och utcheckning.
    Vi lastar vårt bagage på Constantia. Efter några timmars segling närmar vi oss Kymmendö. Här guidas vi i August Strindberg spår.

    Strindberg kom till Kymendö 1871 tillsammans med några studiekamrater och återvände till ön under sex år på 1870- och 80-talet. Här ute föddes även hans och Siri von Essens andra barn, dottern Greta. Ön är idag mest känd för att bilda underlag för Strindbergs nationalroman Hemsöborna från 1887. Mer än någon annan text har den kommit forma bilden av skärgårdslivets villkor. Vår vandring tar oss förbi Storstugan där Strindberg hyrde in sig och där syrenhäcken som han planterade fortfarande står kvar, och ner till författarens lilla diktarstuga där han skrev Nya Riket och Dikter. Hemsöborna skrev han dock i Tyskland. Lunch intar vi på Carlssons bakficka namngiven efter den fiktiva huvudpersonen i den berömda romanen.


    Självporträtt fotat av Strindberg.

    Vi tar oss sedan vidare på Jungfrufjärden till Dalarö där vi tar farväl av Constantia och dess besättning för busstransfer tillbaka till Cityterminalen och Stockholm. Avslut i Stockholm ca kl. 16-17.

  • Medverkar på resan.


    Hakon Malmborg. Är skutentusiast med stort intresse för kultur. 1988 köpta han Constantia då under namnet Marina och påbörjade en omfattande resstaurering av fartyget för att återskapa dess ursprungliga utseende från 1908. Fartyget döps nu till Constantia efter Dan Anderssons dikt om Jungman Jansson där namnet förekommer.                                  Skolfartygsfart och ungdomsverksamhet har hela tiden varit målet så 1995 bildades Stiftelsen Solnaskutan som under sommrarna bedriver skolsegling för barn och ungdomar i Stockholm med omnejd.


    Roffen Engström. Roffen är författare, föredragshållare och vissångare. Han är utbildad i keramik på Konstfack. Sedan 2012 är han ordföranden i Albert Engström Sällskapet.


    Ola Olsson. Ola har en bakgrund i svensk museivärld och inom internationellt kulturutbyte. Han har framför allt arbetat med kulturkontakter runt Östersjön med utgångspunkt i de historiska banden i området.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
20/8Segling med Albert Engströmsällskapet Stockholms södra skärgård 20 - 22 augusti 2024Mer än 89 975:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro