Skip to main content

Seniora Läkare Tallinn 29 september–3 oktober 2025

Med konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp reser vi till Estland. Hans Lepp tar oss med på vandringar i Tallinn (Reval), där vi bl a besöker domkyrkan med mängder av minnen från den svenska tiden. På konstmuseet Kumu guidar Hans oss genom den estniska konsthistorien och på Ockupationsmuseet möter vi Estlands dramatiska 1900-talshistoria. Under en heldag besöker vi vackra Tartu (Dorpat) där Gustav II Adolf grundade Sveriges andra universitet. Här ser vi nya nationalmuseet som berättar nationens historia. Hans tar oss också med på en stadsvandring längs de vindlande smågatorna med besök på universitetet. Resan ger även gott om egen tid i Tallinn

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Måndag 29 september.: Avresa från Stockholm med Tallink.

    Kl. 15:45 – 16:00 Samling i Värtaterminalen. Stockholm. Mellan biljettluckorna och den uppåtgående rulltrappan möter ciceron Hans Lepp med skylt och delar ut biljetter. Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alt. SL buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal. Efter ombordstigning samlas vi i konferensavdelningen för eftermiddagskaffe, följt av föredrag av Hans Lepp om Estlands historia. 
    Kl. 20:00 Trerättersmiddag med två glas vin, kaffe & avec i restaurang Grill House.

  • Dag 2. Tisdag 30 september.: Heldag i Tallinns gamla stad.

    Kl. 07:00 – 09:45 Specialfrukost serveras.
    Kl. 10:45 Ankomst till Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas utanför färjeterminalen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor.
    Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. Vi ser först nedre staden med Rådhustorget och de omkringliggande medeltida handelshusen.

       
    Fågelvy över Tallinns gamla stad och Rådhustorget. Foto: Kadi-Liis Koppel / Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

    Hans tar oss sedan med upp på Domberget där vi besöker domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden. Efter lättare lunch besöker vi svenska S:t Mikaelskyrkan där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot och berättar om församlingen och estlandssvenskarna. Vi bjuds sedan på kyrkkaffe och besök i kyrkomuseet med klenoder från det svenska pastoratet.
    I Nicolaikyrkan, tidigare handelsmännens kyrka och idag museum visar Hans bl a Bernt Notkes medeltida mästerverk, ”Dödsdansen”. Vi avslutar besöket med att ta hissen upp i kyrktornet som nyligen iordninggjords som utsiktsplats med fantastisk vy över staden.


    Bernt Notke, Dödsdansen. 

    På kvällen gemensam middag på restaurang.

  • Dag 3. Onsdag 1 oktober.: Heldagsutflykt till Tartu.

    Kl. 07:00 – 08:00 Frukost.
    Kl. 08:00 Avgång med vår buss för en heldagsutflykt till Estlands andra stad Tartu (Dorpat). På vägen stannar vi till i Pöltsamaa (Oberpahlen). Här visar Hans ruinen av slottet som fram till dess förstörelse under andra världskriget var ett av Baltikums praktfullaste.


    Põltsamaa slott. Foto: Tönu Tunnel / Visit Estonia.

    Tartu ligger i den historiska skärningspunkten mellan östligt (ortodoxt) och västligt (katolskt och senare protestantiskt) inflytande. Här har novgorodiska och senare ryska trupper under historien drabbat samman med tyskar, svenskar och polacker och alltid med den lokala befolkningen som främsta offer. Genom Emajõgi å / Embach har staden förbindelse med Peipussjön och därifrån via Narvafloden med Finska viken. Staden är främst berömt för sitt lärosäte, grundat av Gustav II Adolf år 1632 som Sveriges andra universitet. Under senare delen av 1800-talet blev Tartu universitet med sina livaktiga studentnationer, kärnan i en gryende nationell väckelse som senare bidrog till Estlands bildande. Staden skadades svårt under andra världskriget, men flera byggnader har kunnat återuppbyggas.
    Framme i Tartu besöker vi först det nya Nationalmuseet (Eesti Rahva Museeum). Här introducerar Hans utställningen om de finno-ugriska folken. I museets park anar vi resterna av Raadi/Ratshof, släkten von Lipharts magnifika herrgård, vilken lades i ruiner under striderna kring staden 1944.


    Estlands Nationalmuseum.

    Vi intar lunch på museet innan vi fortsätter in till centrala Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring. Vi ser då bl. a det vackra Rådhustorget och besöker universitetsaulan. Hans berättar om de svenskar som verkade vid lärosätet under stormaktstiden som Johan Skytte och Georg Stiernhielm. Vi får också höra om de svenska akademiker som blev professorer här under mellankrigstiden: Johan Bergman, Anders Bjerre, Helge Kjellin, Sten Karling, Birger Nerman och Per Wieselgren, vilkas gärningar kom att ha stor betydelse för att bygga upp den moderna forskningen i Estland.

     
    Rådhustorget i Tartu. Foto: Visit Estonia. Universitetsbyggnaden ovanifrån. Foto Ragnar Vutt / Visit Tartu.

    På eftermiddagen återresa till Tallinn. Middag på egen hand på kvällen i Tallinn.

  • Dag 4. Torsdag 2 oktober.: Tallinn och hemresa.

    Kl. 07:45 – 09:50 Frukost och utcheckning (vi lämnar bagaget i hotellets väskrum).
    Kl. 10:00 Promenad till Ockupationsmuseet där Hans berättar om Estland under den sovjetiska ockupationen. Förmiddagskaffe på museet. Egen tid, med lunch på egen hand.
    Kl. 13:30 Avresa med buss från hotellet. Vi ser det 2018 invigda monumentet över offren för den sovjetiska ockupationen vid Pirita strand.


    Foto: Kadi-Liis Koppel / Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

    Därefter besöker vi samtidskonstmuseet Kumu, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi (Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid. Hans Lepp ger en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar. 
    Avslutande promenad genom den vackra Kadriorgparken med det kejserliga Kadriorgslottet som vi ser från utsidan.

     
    Kumu konstmuseum. Foto: Estlands konstmuseum / Visit Estonia. Foto: Kadi-Liis Koppel / Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau.

    Med bussen fortsätter vi sedan till Tallinks närliggande färjeterminal för incheckning på Stockholmsbåten.
    Kl. 18:00 Avgång med Tallink.
    Kl. 20:30 Gemensam trerätters middag, två glas vin, kaffe & avec i Restaurang Grill House.

  • Dag 5. Fredag 3 oktober.: Ankomst till Stockholm.

    Kl. 07:00 – 09:30 Specialfrukost.
    Kl. 10:15 Ankomst till Stockholm / Värtaterminalen.

  • Ciceron Hans Lepp.


    Hans Lepp är konsthistoriker, kulturråd och diplomat. Åren 1991–1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Hans har bl a skrivit om svensktidens Estland och om Estlands herrgårdar. Han är nu aktuell med boken Drömmen om Estland.

Tillval

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/9Seniora Läkare Tallinn 29 september–3 oktober 2025Mer än 814 975:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro
Nyheter