Skip to main content

Kulturhelg i Umeå 2 - 4 februari 2024

Genom de vackra vinterlandskapen färdas vi till Umeå för några innehållsrika dagar. På Norrlandsoperan ser vi premiären av Jane Austens Stolthet & fördom med musik av Daniel Nelson och libretto av Sofia Fredén. Museiintendent Brita Täljedal tar oss med på kulturvandringar i Umeå och guidar i Loulou Cherinets utställning på det omskrivna Bildmuseet. Bokkafé Pilgatan är Norrlands litterära knutpunkt, här träffar vi författaren Mikael Berglund som läser ur sin aktuella bok Ovanjorden. På Västerbottens museum får vi en specialvisning av mästerfotografen Sune Jonssons bilder. Aktuell samisk slöjd och hantverk möter vi på kulturcentret Tráhppie.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1. Fredag 2 februari.: Ankomst till Umeå.

  Kl. 12:21 Vi reser med SJ 1:a klass med inkluderat kaffe och te på tåget. Avgång är från Stockholms central och påstigning sker på egen hand. Färdledare Ola Olsson är med på tåget.

  Kl. 18:33 Ankomst till Umeå central. Busstransfer till hotell Dragonen.

  Under kvällen får vi en välkomstdrink (ett glas mousserande vin) följt av tvårättersmiddag med ett glas vin och kaffe.

 • Dag 2. Lördag 3 februari.: Stadsvandring, författarträff, Bildmuseet, Väven, Stolthet & fördom på Norrlandsoperan.

  Efter frukost samlas vi i lobbyn där vår ciceron, museiintendent Brita Täljedal möter.

  Brita tar oss med på en vinterpromenad (2,7 km) genom centrala Umeå. På Rådhustorget ser vi Rådhuset uppfört efter stadsbranden 1888. Byggnaden ritades av Umeås förste stadsarkitekt, Fredrik Olaus Lindström, som i den nya stadsplanen gav rådhuset en framträdande placering på älvbrinken, med huvudfasaden mot älven. När järnvägsstationen inviges 1896 fick rådhusets baksida mot torget en ny ståndsmässig fasad för att mottaga Oscar II.


  Rådhuset, ritad av Umeås förste stadsarkitekt, Fredrik Olaus Lindström.

  På Rådhustorget ser vi även Camilla Akrakas uppmärksammade skulptur "Listen" i form av en rosalila puma och Sean Henrys superrealistiska skulptur Standing Man.

  Stadens paradgata Storgatan är också den gamla landsvägen som sträcker sig längs Umeälven. Här ser vi flera av residensstadens viktigaste byggnader och platser som Hovrätten för Övre Norrland, Länsresidenset, Umeå stads kyrka och Döbelns park.

  På bokkafé Pilgatan bjuds vi på förmiddagskaffe och vi träffar författaren Mikael Berglund som läser ur sin aktuella bok Ovanjorden.


  Författaren Mikael Berglund.

  Från Kafé Pilgatan vandrar vi till nya Bildmuseet, Umeå universitets konstmuseum, beläget i en ny anslående byggnad vid Umeälvens strand. Brita guidar oss i byggnaden och den aktuella utställningen State Design av Loulou Cherinet. Utställningen är en kommission för Bildmuseet i vilken Loulou Cherinet presenterar nya, storskaliga målningar med inspiration av historiskt panoramamåleri och 360-gradersberättande. Installationen bjuder in besökaren att reflektera över vår samtid och om skapandet av nya världar och framtider är möjligt.


  Exteriör av Bildmuseet.


  Loulou Cherinet, State Design, detalj © Loulou Cherinet / Bildupphovsrätt 2023

  Vid Umeälvens strand ser vi den spanske konstnären Jaume Plensas stora kvinnoansikte Julia. Skulpturen invigdes 2020 och är ett av de konstverk som fastighetsbolaget Balticgruppen under de senaste 20 åren donerat till Umeå stad.

  Tillbaka på Rådhustorget besöker vi stadens stora kulturhus Väven, där vi också intar lättare lunch. Väven invigdes 2014 då Umeå var europeisk kulturhuvudstad. I den 24 000 m2 stora byggnaden inryms bl a stadsbibliotek, kvinnohistoriskt museum och biograf. Byggnaden är ritad av norska Snøhetta och svenska White arkitekter. Här ser vi även Måns Wranges Konstverket till Stieg Larssons minne – Bibliotheca Non Grata.

  Resten av eftermiddagen på egen hand.

  Kl. 18:00 Samling i hotellobbyn för promenad (450 meter) till Norrlandsoperan. På operan får vi en introduktion till Jane Austens Stolthet & fördom med musik av Daniel Nelson och libretto av Sofia Fredén. Operan hade urpremiär på Vadstenaoperan 2011.


  Norrlandsoperan.


  Omslagsbild till Stolthet & fördom.

  Kl. 19:00 Ridån går upp! I mellanakten intar vi en lättare operasupé (räksmörgås med ett glas vin).

  Ca kl. 21.45 föreställningen slutar.

 • Dag 3. Söndag 4 februari.: Backens kyrka, Hägring, Västerbottens museum, Tráhppie, hemresa.

  Efter utcheckning tar vi oss med buss västerut längs Umeälven. Vid Backens medeltidskyrka berättar Brita om den förödande branden 1986 som förstörde kyrkans interiör och om det omfattande återuppbyggnadsarbetet till återinvigningen 1990.


  Backens kyrka vid Umeälven.

  Längre upp längs älven ser vi den omtalade skulpturen Hägring av konstnären Kent Karlsson. Skulpturen som invigdes 1998 har formen av en spegelglasklädd kyrka och är placerad ute på en myr vid landsvägen. Verket ingår i Konstvägen Sju älvar. På 1990-talet utvecklades idén att uppföra konstverk från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster. Med projektmedel från EU fick tio konstnärer uppföra varsitt konstverk utmed den 35 mil långa sträckan. Sedan dess har fler konstverk tillkommit.


  Kent Karlsson, Hägring, 1998.

  På Slöjdarnas hus i Vännäs intar vi förmiddagskaffe innan vi åter vänder mot Umeå.

  På Västerbottens museum möter vi Alexandra Ellis, curator och samordnare vid Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi. Alexandra ger oss en specialguidning om mästerfotografen Sune Jonsson (1930 – 2009). Jonsson kom från mitten av 1950-talet att dokumentera den stora avfolkningen av Norrlands inland. Hans bilder sätts ofta i sammanhang med Västerbottens stora berättare från efterkrigstiden, som Sara Lidman och Torgny Lindgren. 1993 tilldelades Jonsson som andra svensk efter Lennart Nilsson, Hasselbladspriset, det kanske främsta fotopriset i världen.


  Albert och Tea Johansson, Nyåker Nordmaling 1956. Fotograf: Sune Jonsson.

  Granne med Västerbottens museum ligger det samiska kulturcentret Tráhppie. Här får vi ta del av aktuell samisk slöjd och hantverk. Vi intar här även lunch med samiska förtecken.


  Vi besöker det samiska kulturcentret Tráhppie där vi får ta del av aktuell samisk slöjd och hantverk.

  Med bussen tar vi oss sedan ner till Umeå Central för det väntande Stockholmståget med avgång kl. 14:21. Vi reser med SJ första klass med ankomst till Stockholm Central kl. 20:38.

  Resan är över för den här gången.

 • Ciceron.: Brita Täljedal.


  Brita Täljedal är ciceron på vår kulturresa till Umeå. Hon är Museiintendent vid Bildmuseet på Umeå universitet.

Karta

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Twinrum 0:-
 • Enkelrum 1 350:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/2StockholmKulturhelg i Umeå 2 - 4 februari 2024Mer än 811 950:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro