Skip to main content

Tavastland i vinterskrud 28 februari - 4 mars 2024

Följ med till Finland på en resa fylld av kultur och historia i vackra Tavastland. Från främre parkett i Tammerforshusets stora salong får vi uppleva premiären på Verdis mästerverk La Traviata i en uppsättning med flera av Nordens mest efterfrågade yngre operasångare. I Tammerfors ser vi också Tove Janssonmuseet, jugenddomkyrkan med Hugo Simbergs symbolladdade fresker, Sara Hildéns konstmuseum och den modernistiska Kalevakyrkan. Historiens vingslag möter vi i Tavastehus, där vi besöker slottet grundat av Birger Jarl och bjuds på pianosoaré i Jean Sibelius födelsehem. I bruksorten Mänttä upplever vi det prisbelönta konstcentret som familjen Serlachius öppnade 2014. På en udde längs Vånåstråten besöker vi skulptören Emil Wikströms vackra ateljéhem från förra sekelskiftet. Det bästa av finskt glas ser vi på Iittala glasbruk. Ciceron på resan är kulturhistoriker Ola Olsson.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Dag 1. Onsdag 28 februari.: Avresa från Stockholm med Viking Line.

    Kl. 19:00 – 19:20 Samling i Stadsgårdsterminalen (Viking Line terminalen). Reseledare Ola Olsson står med skylt i terminalen och delar ut båtbiljetter.

    Vi äter en gemensam trerätters middag i restaurang Kobba, däck 11 i fören.

  • Dag 2. Torsdag 29 februari.: Tavastehus, Tammerfors, Muminmuseet.

    Vid ankomst väntar vår buss vid Färjeterminalen i Åbo. Från Åbo och landskapet Egentliga Finland reser vi rakt österut till landskapet Tavastland och den gamla residensstaden Tavastehus. Här intar vi förmiddagskaffe med Sibeliusbakelse på Laurells diplomkonditori. Vi får sedan en guidning i Jean Sibelius födelsehem följt av 30 minuters pianosoaré. Vid stora torget ser vi även stadskyrkan vars exteriör är uppförd efter ritningar av Gustav III:s gunstling den franske konstnären och arkitekten Louise Jean Deprez.

    Tavastehus slott grundades av Birger Jarl på 1200-talet. Slottet uppfördes som en av de fyra tidiga centralborgarna i Finland tillsammans med borgarna i Åbo, Viborg och Olofsborg i Nyslott. Dessa borgar var regionala centrum för administration och försvar i det framväxande svenska riket. Rundvandringen på slottet innebär bland annat att gå i branta trappor.


    Tavastehus slott.

    Efterföljande lunch.

    Vi reser på den gamla nordliga landsvägen som följer vattenvägen längs Vånåsstråten. I Hattula by passerar vi den medeltida Heliga Korsets kyrka berömd för sina vackra väggmålningar. Kyrkan var under medeltiden även vallfartsort med sina reliker i form av stickor från det heliga korset. Genom Kangasala socken färdas vi på Kejsaråsen med milsvid utsikt över sjölandskapen. Åsen har sedan 1700-talet varit en stor attraktion och besöktes båda av Gustav III och Kejsar Alexander I. På Harjulaåsen läser Ola Zacharias Topelius dikt "Sommardag i Kangasala" som beskriver det vackra sjölandskapet.

    Vi fortsätter sedan till Tammerfors. Staden som är Finlands tredje största grundades 1779 av Gustav III vid den mäktiga forsen mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Under början av 1800-talet växte det här fram textil- och pappersindustrier som kommit att sätta prägel på staden.

    Här besöker vi först Muminmuseet i Tammerforshuset som har de största samlingarna av Tove Janssons konst med målningar, bokillustrationer och modeller kopplade till Mumintrollens värld. Museets samlingar bygger på donationer av Tove Jansson. På museet får vi en guidning.

    Vi checkar in på vårt hotell, Scandic Tampere Koskipuisto beläget i centrum vid Forsparken med utsikt över den stora forsen som gett staden dess namn.

    På kvällen äter vi en gemensam trerätters middag med två glas vin i hotellets restaurang.

  • Dag 3. Fredag 1 mars.: Heldag i Tammerfors.

    Ola tar oss med på en stadsvandring längs forsarna i centrala Tammerfors där stans industrier kom att anläggas. När vi vandrar över Tavastbron ser vi stadens mest berömda konstverk, de fyra stora bronsfigurerna (tre mansgestalter och en kvinnofigur) som skapades av den berömde skulptören Wäinö Aaltonen till stadens 150-årsjubileum 1929. Kvinnogestalten symboliserar Suomijungfrun och de tre massiva mansfigurerna de mytiska birkarlarna, finsktalande medeltida handelsmän som handlade med samernas skinn och pälsar och även hade kungens uppdrag att uppbära skatt av samerna på bägge sidorna av Bottenviken.

    Vi fortsätter till paradgatan Hämeenpuisto (Västra Esplanadgatan) där vi möter stadens dramatiska politiska historia i form av monument och symbolbyggnader. I Tammerfors avgjordes det finska inbördeskriget, då de vita trupperna vann en stor seger över de röda i mars-april 1918. För att högtidlighålla minnet av segern lät staden här uppföra ett frihetsmonument i form av en atletisk naken krigare som höjer sitt svärd i en segergest. Monumentet placerades snett framför de rödas viktigaste byggnad, Folkets hus. Segermonumentet formgavs av skulptören Viktor Jansson, Tove Janssons far. Efter Finlands förlust mot Sovjetunionen under andra världskriget pressade den sovjetiska ambassaden igenom att ett Leninmuseum skulle inrättas i Folkets hus för att ihågkomma Lenins och Stalins första möte som skedde i Tammerfors 1905. En liten bit ifrån Folkets hus ligger det nyskapande stadsbibliotek (invigt 1986) som är en byggnad inspirerat av tjäderns former. Biblioteket ritades av det kända arkitektparet Reima och Raili Pietilä som 20 år tidigare färdigställt den lika nyskapande Kalevakyrkan i Tammerfors. Vi dricker förmiddagskaffe på stadsbiblioteket. Stadsvandringen är drygt en timme lång. Känner man att det kan bli lite för lång vandring kan man välja att åka med bussen som kommer hämta upp gruppen vid stadsbiblioteket. 

    Med buss fortsätter vi sedan till Sara Hildéns konstmuseum i en modernistisk byggnad av Pekka Ilveskoski och mycket vackert beläget med utsikt över sjön Näsijärvi. På museet som är en av Finlands främsta samtidskonstscener ser vi verk ur museets samlingar av finsk och internationell konst.

    Vi besöker sedan Kalevakyrkan, som är ett av den finska modernismens viktigaste verk. Den strama och högresta kyrkan uppfördes i mitten av 1960-talet efter ritningar av Reima och Raili Pietilä. Den enkla gröna altarduken formgavs av Vuokko Nurmesniemi, Marimekkos legendariska formgivare. Både exteriört och i den sakrala och avskalade inredningen påminner kyrkan om Le Corbusiers berömda kapell Notre Dame du Haut i Ronchamp. 


    Kalevakyrkan i Tammerfors. 

    Vi avslutar vår stadstur med besök i den vackra domkyrkan ritad i nationalromantisk stil av arkitekten Lars Sonck. I kyrkan uppförd i grå granit ser vi Hugo Simbergs berömda freskomålningar från början av 1900-talet. Simbergs målningar bildar ett unikt allkonstverk inom finsk kyrkokonst inspirerat av den italienska renässansens väggmålningar. Vid invigningen riktades hård kritik mot Simberg för de tolv nakna pojkar som bär en rosenkrans (livets krans med törnen och blommor) på läktarnas framsida. Mittvalvet pryds av paradisormen som biter i ett stort äpple. Ena läktartaket täcks av ryggmönstret från en korsspindel symboliserande mikro- och makrokosmos medan spindelnätet anspelar på livets gång och på glömskan. Idag är kyrkan en av de platser i Finland som lockar flest utländska besökare.


    Hugo Simberg, Den sårade ängeln, 1903. Fresk i Tammerfors domkyrka. 


    Detalj från fresk av Hugo Simberg i Tammerfors domkyrka.

    Sen lunch på egen hand och egen tid i Tammerfors.

    På kvällen äter vi en gemensam middag.

  • Dag 4. Lördag 2 mars.: Utflykt till Serlachiusmuseerna i Mänttä och La Traviata på Tammerforshuset.

    Pappersbrukspionjären Gustaf Adolf Serlachius lämnade Tammerfors 1868 och sin tidigare kompanjon Fredrik Idestam (Nokias skapare) och grundade träindustrierna i den väglösa vildmarken vid forsen i Mänttä. Här byggde han upp en av världens främsta pappersindustrier och en hel stad. Serlachius var även en stor konstmecenat och skapade en stor konstsamling som kom att utökas av hans efterträdare och brorson Gösta Serlachius. Denne grundade en konststiftelse som driver utställningsverksamheten vilken år 2014 utökades med närmare 5.000 kvadratmeter genom invigningen av den nya utställningspaviljongen "Gösta".


    Serlachiusmuseet Gösta.

    Vi inleder med förmiddagskaffe.

    Efter förmiddagskaffe besöker vi brukskyrkan med konstnärlig utsmyckning av Alvar Cawén och Hannes Autere. 

    Därefter tar vi oss den nya utställningspaviljongen Gösta och den intilliggande herrgården. Här väntar lunch och sedan introduktion till de aktuella utställningarna.

    Åter på hotellet på sen eftermiddag. Efter en stunds egentid avreser vi från hotellet. 

    På kvällen ser vi premiären av La Traviata på Tammerforshuset.


    Foto: Saara Salmi.


    Interiör från Tammerforshuset.

  • Dag 5. Söndag 3 mars.: Visavuori, Iittala och hemresa från Helsingfors.

    Mellan Tammerfors och Tavastehus ligger Visavuori, sekelskiftsskulptören Emil Wikströms och hans hustru, schweizisk-finländska Alice Högström vackra ateljéhem uppfört i nationalromantisk stil. Här får vi en guidad visning om detta mycket omfattande konstnärskap och tar del av hans berömda skulpturer bl a på Kalevala tema.


    Emil Wikströms konstnärshem Visavuori. 

    I Ittala by besöker vi sedan det berömda glasbruket som satt finskt konst- och bruksglas på världskartan. Glasbruket anlades 1881 av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson som tog med de första glasblåsarna från Sverige. 

    Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började Iittala även framställa konstglas. Bruket knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto, Gunnel Nyman, samt från 1940-talet Tapio Wirkkala. Vi får en guidad rundvandring på glasmuseet, dock får vi inte se några glasblåsare i arbete då det är helg. Lunch på restaurang Alvar i Iittala.


    Produktion av Alvar Aaltos Savoyvas på Iittalla glasbruk.

    Ca kl.16:00 incheckning Silja Line Olympiaterminalen Helsingfors.

    Kl. 17:00 Avgång med MS Silja Serenade.

    På kvällen äter vi en gemensam trerätters middag på La Tavolata, däck 6 i fören.

  • Dag 6. Måndag 4 mars.: Hemkomst till Värtaterminalen med Silja Line.

    Kl 10:00 Ankomst Värtaterminalen Stockholm.

    OBS! Att ut- och hemresa sker med olika färjebolag (Viking Line utresa och Silja Line hemresa, med dess olika färjeterminaler i Stockholm) beror på att det på grund av av dockningsarbeten inte gått att boka tur- och retur med ett och samma färjebolag. 

  • Ciceron.: Kulturhistoriker Ola Olsson.


    Ola Olsson är kulturhistoriker med bakgrund i museivärlden och inom internationellt kulturutbyte. Han har ett särskilt intresse för kulturförbindelser i Östersjöområdet. Sedan 2012 har han arrangerat kulturresor till Finland för SvD accent.

Karta

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

  • Dubbelrum/Dubbelhytt fönster 0:-
  • Enkelrum 2 850:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/2Tavastland i vinterskrud 28 februari - 4 mars 2024Mer än 819 950:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Mejt Resor
Myskjalundsvägen  26
762 98 Edsbro