Ola tar oss med på en stadsvandring längs forsarna i centrala Tammerfors där stans industrier kom att anläggas. När vi vandrar över Tavastbron ser vi stadens mest berömda konstverk, de fyra stora bronsfigurerna (tre mansgestalter och en kvinnofigur) som skapades av den berömde skulptören Wäinö Aaltonen till stadens 150-årsjubileum 1929. Kvinnogestalten symboliserar Suomijungfrun och de tre massiva mansfigurerna de mytiska birkarlarna, finsktalande medeltida handelsmän som handlade med samernas skinn och pälsar och även hade kungens uppdrag att uppbära skatt av samerna på bägge sidorna av Bottenviken.
Vi fortsätter till paradgatan Hämeenpuisto (Västra Esplanadgatan) där vi möter stadens dramatiska politiska historia i form av monument och symbolbyggnader. I Tammerfors avgjordes det finska inbördeskriget, då de vita trupperna vann en stor seger över de röda i mars-april 1918. För att högtidlighålla minnet av segern lät staden här uppföra ett frihetsmonument i form av en atletisk naken krigare som höjer sitt svärd i en segergest. Monumentet placerades snett framför de rödas viktigaste byggnad, Folkets hus. Segermonumentet formgavs av skulptören Viktor Jansson, Tove Janssons far. Efter Finlands förlust mot Sovjetunionen under andra världskriget pressade den sovjetiska ambassaden igenom att ett Leninmuseum skulle inrättas i Folkets hus för att ihågkomma Lenins och Stalins första möte som skedde i Tammerfors 1905. En liten bit ifrån Folkets hus ligger det nyskapande stadsbibliotek (invigt 1986) som är en byggnad inspirerat av tjäderns former. Biblioteket ritades av det kända arkitektparet Reima och Raili Pietilä som 20 år tidigare färdigställt den lika nyskapande Kalevakyrkan i Tammerfors. Vi dricker förmiddagskaffe på stadsbiblioteket. Stadsvandringen är drygt en timme lång. Känner man att det kan bli lite för lång vandring kan man välja att åka med bussen som kommer hämta upp gruppen vid stadsbiblioteket.
Med buss fortsätter vi sedan till Sara Hildéns konstmuseum i en modernistisk byggnad av Pekka Ilveskoski och mycket vackert beläget med utsikt över sjön Näsijärvi. På museet som är en av Finlands främsta samtidskonstscener ser vi verk ur museets samlingar av finsk och internationell konst.
Vi besöker sedan Kalevakyrkan, som är ett av den finska modernismens viktigaste verk. Den strama och högresta kyrkan uppfördes i mitten av 1960-talet efter ritningar av Reima och Raili Pietilä. Den enkla gröna altarduken formgavs av Vuokko Nurmesniemi, Marimekkos legendariska formgivare. Både exteriört och i den sakrala och avskalade inredningen påminner kyrkan om Le Corbusiers berömda kapell Notre Dame du Haut i Ronchamp.

Kalevakyrkan i Tammerfors.
Vi avslutar vår stadstur med besök i den vackra domkyrkan ritad i nationalromantisk stil av arkitekten Lars Sonck. I kyrkan uppförd i grå granit ser vi Hugo Simbergs berömda freskomålningar från början av 1900-talet. Simbergs målningar bildar ett unikt allkonstverk inom finsk kyrkokonst inspirerat av den italienska renässansens väggmålningar. Vid invigningen riktades hård kritik mot Simberg för de tolv nakna pojkar som bär en rosenkrans (livets krans med törnen och blommor) på läktarnas framsida. Mittvalvet pryds av paradisormen som biter i ett stort äpple. Ena läktartaket täcks av ryggmönstret från en korsspindel symboliserande mikro- och makrokosmos medan spindelnätet anspelar på livets gång och på glömskan. Idag är kyrkan en av de platser i Finland som lockar flest utländska besökare.

Hugo Simberg, Den sårade ängeln, 1903. Fresk i Tammerfors domkyrka.

Detalj från fresk av Hugo Simberg i Tammerfors domkyrka.
Sen lunch på egen hand och egen tid i Tammerfors.
På kvällen äter vi en gemensam middag.