Skip to main content

Teaterresa till Stockholm med Tolvskillingsoperan och Jussi 22 – 26 april 2024

Följ med till Stockholm på vårens stora teaterresa!

Skådespelerskan Paula Ternström är vår ciceron och guidar oss i sin hemstad. På Dramaten ser vi Tolvskillingsoperan och får en specialguidning bakom scenen. På Stadsteatern ser vi nyskrivna Jussi om Jussi Björling och får ett exklusivt möte med finlandssvenska teaterdirektören Maria Sid. Utöver teaterbesöken tar Paula med oss till Djurgården med besök på Thielska Galleriet och Prins Eugens Waldemarsudde. Utställningen Teaterkungen om Gustav III ser vi på Livrustkammaren och på resans sista dag besöker vi Confidencen, den gamla slottsteatern på Ulriksdal. Vi reser med Silja Line och bor på Drottning Victorias Örlogshem med bästa läge i Stockholm. Resan är exklusivt framtagen för Hufvudstadsbladet.

Pris: 1 295 EUR, tillägg enkelrum / enkelhytt 185 EUR.
Bokning: bokning@mejtresor.se eller 0046 (0)706-76 96 26.

VID BOKNING ANGE: NAMN, ADRESS, POSTNUMMER, FÖDELSEDATUM (FÖR SILJA LINES PASSAGERARLISTA) OCH MOBILTELEFONNUMMER. 


Allt detta ingår:
- Helsingfors – Stockholm t & r med Silja Line med del i A2 fönsterhytt.
- Trerätters middag med två glas vin kaffe & avec på ut- och hemresan.
- Buffetfrukost på ut- och hemresan.
- Två nätter i delat dubbelrum på klassiska Drottning Viktorias Örlogshem (god hotellstandard, wc och dusch på samtliga rum).
- Tre luncher på Thielska Galleriet, Grillska huset och Trädgårdscaféet på Slottsträdgården Ulriksdal.
- Två lättare teatersupéer (lax och räksmörgås med tillhörande glas vin).
- Bra platser på teaterana. Rad 5-7 på Jussi på Stadsteatern (Klarascenen) och rad 6-7 på Tolvskillingsoperan på Dramaten (stora scenen).
- Guidade visningar på Thielska galleriet, Livrustkammaren och Prins Eugens Waldemarsudde.
- Teatervisningar på Dramaten och Confidencens slottsteater.
- Busstransporter enligt program.
- Paula Ternström som guide under hela besöket i Stockholm.
- Medföljande reseledare från Mejt Resor.

Avbokningsvillkor: Betalningen är uppdelad i anmälningsavgift och slutbetalning. Anmälningsavgift ska vara erlagd senast två veckor efter utfärdad faktura. Slutbetalningen ska vara erlagd senast 6 veckor innan avresan (datum valt utefter sista avbokningsdag för teaterbiljetter). Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift och slutbetalning. Vid sjukdom utfärdar vi en avbokningsbekräftelse som tillsammans med läkarintyg kan skickas av resenären till sitt hemförsäkringsbolag. 

Mejt Resor AB är medlem i svenska resebranschföreningen, SRF och har tecknat erforderlig resegaranti hos kammarkollegiet. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1. Måndag 22 april.: Avfärd från Helsingfors.

  Kl 15:40 - 16:00 Samling vid Olympiaterminalen i Helsingfors. Ellionore Schachnow från Mejt Resor möter med skylt mitt i färjeterminalen och delar ut biljetter.
  Kl. 17.00 avgång med Silja Serenade.
  Kl. 20.00 trerättersmiddag med 2 glas vin, kaffe och avec i Restaurang Tavolata, däck 6 i fören.

 • Dag 2. Tisdag 23 april.: Djurgården med Thielska Galleriet och Nordiska museet, Jussi på Stadsteatern.

  Kl. 07:00 - 09:30 (lokal tid) Bufféfrukost, Grand Buffét, däck 6 i aktern.
  Kl. 10.00 ankomst Värtaterminalen, Stockholm.

  Vår ciceron, skådespelerskan Paula Ternström möter oss vid ankomst till Stockholm. Med väntande buss tar Paula med oss till Djurgården. På Thielska galleriet får vi en visning i deras förnämliga samling av svensk- och nordisk sekelskifteskonst.


  Munchsalen på Thielska Galleriet. Foto: Urban Jörén.

  Efter lunch på Thielska galleriet besöker vi Nordiska museet, där vi får en introduktion till utställningen Dukade bord, festmåltider från fem århundraden. Här ges också egen tid att ta del av museets andra utställningar.


  Utställningsvy från Dukade bord, festmåltider från fem århundraden. Foto: Karolina Kristensson / Nordiska museet.

  Incheckning på centrala Drottning Victorias Örlogshem som tagit emot gäster sedan 1908.

  Kl. 16:30 samling i lobbyn för promenad till Stockholms stadsteater där vi kommer se Jussi om världstenoren Jussi Björling sista år i livet. När vi kommer fram till Stadsteatern får vi ett exklusivt möte med teaterdirektören, finlandssvenska skådespelarskan och regissören Maria Sid. Maria är den andra teaterdirektören från Helsingfors, åren 1969 - 80 var legendariska Viveca Bandler Stadsteaterns chef. Vi intar sedan lättare teatersupé (räksmörgås med ett glas vin).


  Maria Sid, teaterdirektör på Stadsteatern. Foto Matilda Rahm.

  Kl. 19:00 – ca 22:00 Jussi. Manus och regi av Björn Runge. Som Jussi ser vi Mattias Nordkvist och i rollen som hustrun Anna-Lisa ser vi Vanna Rosenberg.


  Jussi på Stockholms stadsteater.

 • Dag 3. Onsdag 24 april.: Teaterkungen på Livrustkammaren, Tolvskillingsoperan på Dramaten.

  Kl. 07:00 - 09:00 frukost.
  Kl. 09:15 Samling i lobbyn.

  Paula tar oss med på en guidad vandring genom Kungsträdgården och Norrmalmstorg med Operan till Kungl. Slottet. På Livrustkammaren i slottets källare väntar sedan visning av den nya utställningen Teaterkungen som berättar om Gustav III och hans nära relation till teatern och operan. Lunch i Grillska huset på Stortorget i Gamla stan.


  Teaterkungen på Livrustkammaren.

  Efter egen tid återsamlas vi kl.15 vid Dramaten. Här får vi en specialguidning bakom scenen. Vi får höra om teaterns långa historia från dess grundande av Gustav III och om den berömda elev- och scenskolan som fostrat generationer av skådespelare som bl a Greta Garbo, Ingrid Bergman och Max von Sydow.

  Tid för ombyte på vårt närliggande hotell innan kvällens föreställning.

  Kl. 19:00 – ca 21:45 Bertolt Brechts och Kurt Weils klassiker Tolvskillingsoperan i regi av Sofia Adrian Jupiter. Allt sedan premiären 1928 har Brechts tiggaropera om människans förmåga att anpassa sig i en cynisk och orättvis värld varit ett stående inslag på scener världen över. I den lovprisade uppsättningen ser vi bl. a Danilo Bejarano, Lina Englund och Nina Fex. Lätt teatersupé med laxsmörgås med ett glas vin i mellanakten.


  Tolvskillingsoperan på Dramaten.

 • Dag 4. Torsdag 25 april.: Prins Eugens Waldemarsudde och Confidencens slottsteater.

  Kl. 07:00 – 10:30 frukost och utcheckning.
  Kl. 10:30 Paula möter oss i lobbyn.

  Vi lastar vårt bagage på bussen som tar oss ut till Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården.

  Prins Eugen, yngste son till Oscar II uppförde efter ritningar av Ferdinand Borberg sitt privatpalats 1905. Målarprinsen fyllde sitt vackra hem med det främsta av samtida svensk konst. Hemmet har i två omgångar sedan byggts ut med gallerier och utställningshallar. Vi får en visning i prinsens hem och introduktion till vårens utställningar, Marie Krøyer, med verk av den danska sekelskifteskonstnärinnan och Silver med samtida smycken från Nutida Svenskt Silver.


  Sällskapsvåningen på Waldemarsudde. Foto: Anders E Skånberg.


  Marie Krøyer, Självporträtt, 1889. Foto: Skagens Kunstmuseer.

  Bussen tar oss sedan till Slottsträdgården Ulriksdal. På handelsträdgårdens kafé intar vi deras välkända vegetariska lunchbuffé. Vi vandrar sedan genom den vackra slottsparken vid Ulriksdals kungliga slott, som var Gustav VI Adolfs bostad som kronprins.


  Ulriksdals slott. Foto: Raphael Stecksén / Kungl. Hovstaterna.

  Sista punkten på vårt Stockholmsprogram blir besök på Confidencen, Ulriksdals slottsteater. Hovsångerskan Kerstin Dellert återuppväckte teatern 1976 efter att den legat i törnrosasömn sedan Gustav III:s död. Sedan dess uppförs här sommaroperor. Vi får en guidad visning i teatern och avslutande teatersamtal med Paula.


  Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater. 

  Kl. 15:45 incheckning på Silja Line.
  Kl. 16.45 avgång Silja Symphony.
  Kl. 20.00 middag i restaurang Tavolata.

 • Dag 5. Fredag 26 april.: Hemkomst Helsingfors.

  Kl. 07:00 - 10:00 (lokal finlänsk tid) Bufféfrukost.
  Kl. 10:30 ankomst Olympiaterminalen, Helsingfors. Avstigning sker på egen hand. 

 • Ciceron.: Paula Ternström.

  Paula Ternström är regissör, skådespelare och teaterpedagog och har själv spelat på bl a Dramaten, Borås stadsteater och olika fria teatergrupper. Under fem år drev hon även egen teater i Stockholm, Odenteatern. Paula är uppvuxen i en teaterfamilj med skådespelerskan Solveig Ternström som mor.