Kl. 11:41 Ankomst till Göteborg.
Vi reser med morgontåget till Göteborg och fortsätter med buss till Nääs slott och Slöjdseminarium i Floda. Besöket inleds med lunch. Nääs, idag byggnadsminne och naturreservat, hör till Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-tals miljöer och är en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk. Den siste ägaren till Nääs var den förmögne köpmannen August Abrahamssom och idag förvaltas anläggningen av en stiftelse med hans namn. Vi gör en rundvandring i park och trädgård, får ta del av Nääs olika verksamheter och får en visning av slottet där 1800-talets alla nystilar finns representerade i de övermöblerade rummen.
Nääs slott och Slöjdseminarium.
Vår buss tar oss sedan till Hotell Gästis där vi checkar in.
Kl. 20:15 Dagen avslutas med gemensam middag i hotellets restaurang.
Kl. 07:30-08:50 Frukost.
Kl. 09:00 Samling i lobbyn.
Efter frukost färdas vi med vår buss till Tjolöholms slott som ligger omslutet av skogklädda bergskullar på en halvö med havet som utsikt. Här tillbringar vi större delen av dagen. Att komma till denna fantastiska plats är som att öppna dörrarna till garderoben och vandra in i Narnia, som vår guide Elisabeth uttrycker det. Här skapade Blanche Dickson och arkitekten Lars Israel Wahlman en hel värld under åren 1898–1904. Slottet, inspirerat av engelsk tudorstil, mausoleet där hennes make James Fredrik fick vila, trädgården som sträcker sig ut mot havet och den lilla arbetarbyn i halländsk stil. Vår lunch intas i Storstugan, ett dåtida allhus för arbetsfolket.
(Om vädret tillåter finns det också möjlighet att ta ett salt dopp vid slottets egen badplats.)
Tjolöholms slott.
Efter vår innehållsrika dag går turen till Varberg och Hotell Gästis. Tillbaka ca. kl. 16:00.
På kvällen middag på egen hand.
Kl. 07:30-08:50 Frukost.
Kl. 09:00 Samling i lobbyn.
Vi börjar dagen med ett besök på Varbergs fästning som i dag hyser Hallands kulturhistoriska museum. Fästningen är i dag Nordens största försvarsverk från 1600-talet, med höga vallar och svindlande underjordiska gångar. Här finns också en liten, återskapad medeltida lustgård, en hortus conclusus som vi får se. Vi får också höra om trädgårdar på Gustav Vasas tid och under 1600-talet och gör en kortare vandring runt fästningsområdet.
Varbergs fästning.
Vi fortsätter därefter till Höråsens Plantskola i Tvååker. En riktig handelsträdgård mellan bokskogar och hav som de kallar sig. En fantastisk handelsträdgård med ett stort och roligt sortiment av blomsterplantor, träd och buskar för alla tänkbara trädgårdar och växthus. Lina Eliasson, en av delägarna, berättar om deras verksamhet (samtidigt som vi får en snabb fika) och visar oss runt. (Naturligtvis finns det tid att handla för den som vill.)
Lina Eliasson, delägare som vi möter på Höråsens Plantskola.
Mitt i de halländska skogarna öppnar skogen plötsligt upp sig och vi kommer fram till en värld av vin. På Ästad Vingård finns 15 000 vinstockar av sorten Solaris med tillhörande vineri. Här äter vi lunch och gör en liten tur kring vingården.
Ästad Vingård.
Dagens sista besök är en privat trädgård, Trädgård med utsikt, som drivs av Rebecca och Staffan Malmsköld, båda är trädgårdsmästare och har skrivit flera böcker om trädgård, den senaste Arts & Crafts för din trädgård. Deras trädgård är indelad i olika rum, varav ett just med Arts & Crafts som tema.
Trädgård med utsikt.
Väl tillbaka i Varberg kan de som önskar följa med på en kortare stadsvandring före vår gemensamma middag.
Kl. 20:15 Gemensam middag i hotellets restaurang.
Kl. 07:30-08:50 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bussen.
Kl. 09:00 Avfärd med buss.
Sista dagen, efter frukost och utcheckningen besöker vi Gunnebo slott som i slutet av 1700-talet var ett av Sveriges modernaste och dyrbaraste sommarnöjen, uppfört av handelsmannen John Hall efter ritningar av Carl Wilhelm Carlberg. Siste ägaren var familjen Sparre som 1948 sålde till Mölndals stad som restaurerade och möblerade det som på familjen Halls tid. Kring Gunnebos byggnader finns tre typer av trädgårdar - lustträdgård, engelsk park och köksträdgårdar. Även dessa är i många fall ritade av Carlberg som på en lång utlandsresa inspirerats av tuktade italienska renässansträdgårdar och franska barockträdgårdar. En lustträdgård (pleasure garden) är i motsats till nyttoträdgården, avsedd för vila och skönhetsupplevelser. Vi får en visning av trädgårdarna som i dag sköts helt enligt 1700-talets trädgårdspraxis, vilket innebär att gräset slås med lie och häckarna skärs med svärd. På Gunnebo bedrivs i dag också många olika utbildningar i både trädgårds- och byggnadshantverk. Lunch äter vi på Restaurang Kaffehus & Krog.
Gunnebo slott och trädgård.
På eftermiddagen besöker vi Mölndals stadsmuseum och ser utställningen "Lyx från Lindome". Under 1700-talet började hantverksskickliga bönder i Lindome snickra möbler som en bisyssla till jordbruket. De specialiserade sig på att tillverka stolar efter moderiktiga förlagor. Arbetet utfördes under enkla förhållanden ute på gårdarna och möblerna såldes till förmögna kunder i Göteborg. Med tiden spreds böndernas hantverk över Sverige och ut i Europa. Fram till 1900-talets mitt var Lindome ett betydande centrum för möbeltillverkning.
Bilder från utställningen "Lyx från Lindome" på Mölndals stadsmuseum.
Därefter fortsätter vi till Göteborgs centralstation för hemfärd till Stockholm.
Kl. 16:18 Avgång med SJ-tåg från Göteborgs centralstation
Kl. 19:43 Ankomst till Stockholms centralstation.
Resans ciceron Elisabeth Svalin Gunnarsson är författare, kulturhistoriker och fotograf, främst inom ämnen som trädgårdshistoria, arkitekturhistoria och brittisk kulturhistoria. Hon har givit ut bl a: I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård (2022), Tjolöholms slott – en sagolik historia (2021), Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria (2020), I min trädgård vill jag vara Karin – en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn (2017), Dahlior (2017).
Reseledare Gunilla von Platen är byggnadsvårdsskribent samt grundare och tidigare chefredaktör för tidningen Gård & torp.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
11/6 | Västkustens trädgårdar med Elisabeth Svalin Gunnarsson och Gunilla von Platen 11–14 juni 2025 | Mer än 8 | 16 450:- | Boka |