Kl. 09:00 Avgång med hyrd buss. Vi stannar till vid Stavsjö krog och café där vi dricker förmiddagskaffe.
Därefter åker vi vidare till Medevi Brunn, nordens äldsta kurort grundat 1678 av Gustav Soop, generalguvernör åt riksänkedrottning Hedvig Eleonora och lagman i Östergötland. Soop lät undersöka vattnet och skickade prov till läkaren och vetenskapsmannen Urban Hiärne som konstaterade att brunnen innehöll hälsosamma mineraler som sades ha läkande egenskaper. Medevi Brunn blev snabbt en samlingsplats för den svenska adeln och borgerskapet. Många av byggnaderna på platsen speglar 17- och 1800-talets blomstrande brunnskultur där behandlingar och avkoppling varvades med sociala aktiviteter. Vi får en guidad visning på brunnsområdet med möjlighet att smaka av det järnhaltiga vattnet.
Guidad visning på Övralid. Här lät nationalskalden Verner von Heidenstam (1859–1940) uppföra sitt hem med milsvid utsikt över Vättern. Det strama vitputsade huset uppfördes 1925 ritades av skalden själv i samarbete med en byggmästare Edvin W. Egir. I ett brev till väninnan Kate Bang skriver Heidenstam: ”Om du tänker dig ett stängt gammalt biskopshus som vandrat upp till en säter bland skogar och små stugor och där i en dröm om en italiensk villa avlat ett barn med en svensk herrgård, då får du ett enkelt rätlinjigt hus, ett trähus, men ett förnämt, som ser ut som ett slott både ute och innan. Det huset står på Övralid”. Här spenderade Heidenstam sin ålderdom och han avled på Övralid 1940. Gravmonumentet är placerad på gården och är utformat av Heidenstam själv. Övralid testamenterades till en stiftelse med avsikt att hemmet skulle bevaras som det såg ut när Heidenstam levde där. Varje år den 6 juli (på Heidenstams födelsedag) delas Övralidspriset ut, ett prestigefullt litterärt pris som hedrar betydande författarskap inom svensk litteratur.
Verner von Heidenstam, biblioteket och gravmonumentet på Övralid.
I Vadstena checkar vi in på Vadstena klosterhotell. Vi bor i den äldsta delen som är inrymt i delar av heliga Birgittas gamla kloster.
Kl. 16:45 Samling i lobbyn för promenad till Klostermuseum och Vadstena klosterkyrka där vi får en guidad visning. Klostermuseet är inrymt i kungapalatset som Birger Jarl lät uppföra till sin son kung Valdemar under 1200-talet. Kungsgården donerades 1346 och blev Vadstena kloster grundat av heliga Birgitta som Birgittinordens moderkloster. I samband med reformationen stängdes klostret 1595 och byggnaden användes därefter som hem för krigsveteraner och som sinnessjukhus. Klosterkyrkan invigdes 1430 efter instruktioner som heliga Birgitta mottagit från Kristus. Enligt Birgittas skrifter skulle den vara av "slät gärning, ödmjuk och stark" alltså utan onödiga utsmyckningar. Den treskeppiga kyrkan byggdes i kalksten från ett stenbrott i Borghamn, söder om Vadstena. Här finns bl a heliga Birgittas reliker och kyrkan har sedan den invigdes varit ett viktigt pilgrimsmål. Avslut ca. kl. 18:30.
Kungsgården (vänster), Birgittaskulptur i Klosterkyrkan (mitten), klosterområdet uppifrån med kyrkan som vi kommer att besöka (höger).
Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.
Kl. 07:00-08:45 Frukost och utcheckning. Vi lämnar väskorna i bussen.
Kl. 08:50 Avfärd med buss från hotellet.
Slottsfogde Tom Andersson guidar oss på Vadstena slott. Gustav Vasa uppförde slottet som försvarsanläggning under 1540-talet efter att riksdagen i Västerås beslutat om att förstärka rikets fasta försvar, framförallt för att ge skydd mot anfall söderifrån. 1554 beslöt Gustav Vasa att göra om försvansanläggningen till residens för sin son hertig Magnus. Magnus bror Johan III lät omforma byggnaden till ett praktfullt renässansslott med hjälp av arkitekten Arendt de Roy. På slottet höll Gustav II Adolf riksdag och Drottning Kristina lät här sätta upp bland de första operaföreställningarna i landet. Den sista kunglighet som vistades i slottet var prinsessan Ulrika Eleonora. Efter tiden som kungligt residens under början av 1700-talet användes slottssalarna bl a som damastväveri, sädesmagasin och spritförråd. Från 1899 ligger landsarkivet här. Sedan 1980-talet är västra delen av den tredje våningen uppmöblerad, huvudsakligen med måleri och konsthantverk ur Nationalmusei samlingar, men även med föremål från Östergötlands museum och Nordiska museet.
Vackert beläget vid Ombergs fot ligger Alvastra klosterruin, cisterciensklostret som grundades 1143. I Alvastra pågick klosterverksamhet fram till 1530-talet då den upplöstes i samband med reformationen. Det var i Alvastra kloster som heliga Birgitta fick sin uppenbarelse att bli "Kristi brud och språkrör".
Vadstena slott och Alvastra klosterruin.
På Ombergs sydsluttning vid Vätterns strand lät författaren, pedagogen och ideologen Ellen Key (1849–1926) uppföra sitt hem Strand 1910–1911 efter ritningar av svågern Yngve Rasmussen. Förebild till Strand var hennes barndomshem Sundsholm i Småland. Interiören präglas av en inredningsstil som bröt med 1800-talets tunga och mörka inredningsideal. Ellen Key var inspirerad av Arts & Crafts-rörelsen och menade att god smak och skönhet var något som kunde förbättra samhället. Detta skriver hon om i sin bok ”Skönhet för alla” som skulle bli en vägledning för de nya idealen. På väggarna hänger målningar som är gåvor från hennes vänner som Carl Larsson, Anders Zorn och Prins Eugen.
Lunch på Strand innan avresa mot färjan till Visingsö.
Ellen Keys Strand.
Bussen följer med på färjan till Visingsö. Här inleder vi med besök till Tempelgården grundat av Visingsö-konstnären Olle Krantz (1906–1999). Han hade länge drömt om att skapa en konstnärsgård och arbetade hårt med att flytta flera gamla hus till den bit mark han hade förvärvat i Säby 1948. Den kanske märkligaste byggnaden är ett Parthenon-inspirerat tempel som ursprungligen byggdes till en internationell teosofisk fredskonferens som hölls på ön 1913. Initiativtagare till konferensen som lockade 2000 besökare från hela världen var Katherine Tingley. Templet var avsett som konsthall för deltagarna i konferensen med verk av bl a Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Julius Kronberg, Kristina Gyllenkrona, John Börjesson och Carl Milles. Efter att Krantz flyttat templet till sin mark använde han den som ateljé och utställningshall för sina verk. Idag finns en skulpturpark med Olles verk utställda i trädgården samt ett 60-tal av hans målningar utställda i templet. Här dricker vi eftermiddagskaffe.
Tempelgården med Olle Krantz skulpturer. I mitten konstnären själv i sin ateljé.
Vi åker vidare till Visingsborgs slottsruin. Byggnationen påbörjades av Per Brahe d.ä. i samband med att han utnämts till greve och blivit tilldelad Visingsborg av Erik XIV 1561. Tegel togs bl a från Alvastra klosterruin men för att möta behovet startades ett tegelbruk i Gränna. Grevskapet var Sveriges största under Per Brahe d.y. tid och omfattade då tjugo socknar i Småland, Västergötland och Östergötland. Slottet övergavs 1680 i samband med att grevskapet dragits in till kronan och användes därefter som förläggning till ryska krigsfångar tills det brann ner 1718.
Vår färd på Visingsö fortsätter till Brahekyrkan. Per Brahe d.ä. lät riva stora delar av medeltidskyrkan Ströja som låg på platsen för att bygga en slottskyrka för sitt slott Visingsborg. Brahekyrkan eller Wisingsborgs slottskyrka som den hette då invigdes 1636. Per Brahe d.y. bidrog till att utsmycka kyrkan under 1600-talet till en praktfull stormaktskyrka i renässans och barockstil. I kyrkan är flera medlemmar ur ätten Brahe begravda.
Visingsborgs slottsruin och Brahekyrkan med sin rikt utsmyckade barockinteriör.
Ca kl. 18:00 Tillbaka i Gränna.
Därefter åker vi vidare till Jönköping där vi checkar in på Stora hotellet.
Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.
Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning, väskorna lämnas i bussen.
Kl. 08:45 Stadsvandring i Jönköping med intendent Martin Sundberg från Jönköpings Läns Museum.
Därefter besöker vi Jönköping Läns Museum där Martin Sundberg visar utvalda verk ur samlingen och håller en presentation. Vi får bl a se verk av John Bauer och makarna Hanna och Georg Pauli. Vi dricker förmiddagskaffe på museet.
John Bauers akvarellmålning "Trollen i Domberget vänta främmande" är en av de många nyckelverk, skisser och brev av konstnären som finns i Jönköpings Läns Museums samling.
Guidad visning på tändsticksmuseet som är inrymt i den gamla fabriken från 1848. I museet berättas tändstickans historia som inleddes i Jönköping och som kom att utvecklas till en världsindustri.
Vi äter lunch på Landhs Kroatorpet i Huskvarna innan vi fortsätter till Ödeshög med ateljébesök hos konstnären Olle Schmidt (född 1960 på Lidingö). Schmidt har studerat vid Lunnevads folkhögskola, Hovedskous målarskola och har en MFA (1994) från Valand i Göteborg. Schmidt är känd för sitt figurativa måleri i olja, där han kombinerar influenser från både klassisk konst och populärkultur. Hans verk kännetecknas av en postmodern stil med inslag från konstnärer som Rembrandt van Rijn, Dick Bengtsson och Philip Guston. Under sin karriär har Schmidt haft flera separatutställningar, bland annat på Galleri Thomassen i Göteborg, Galleri Domeij i Stockholm och Örebro konsthall. Hans konst finns representerad i samlingar hos institutioner som Göteborgs konstmuseum, Norrköpings konstmuseum och Statens konstråd.
Konstnären Olle Schmidt och två av hans verk.
Hemfärd till Stockholm.
Eva-Lena Karlsson arbetar som intendent vid Nationalmuseums samlingar med Statens porträttsamling.
Avresa | Avreseort | Destination | Lediga platser | Från pris | |
---|---|---|---|---|---|
29/8 | Konst och kultur längs Vätterns strand 29–31 augusti 2025 | Mer än 8 | 11 975:- | Boka |