Litteraturfestival i Ådalen

Litteraturfestival i natursköna Ångermanland


10-13 augusti med VI-tidningen


Sommarens stora litteraturresa går till vackra Ångermanland. Resan börjar i Kramfors. Två hela dagar ägnas Ådalens Litteraturfestival med intressanta författarmöten. Anmälda författare: Tove Alsterdal, Mats Jonsson, Anna-Lena Laurén, Elin Anna Labba, Sasja Filipenko, Åsa Larsson, Andrea Lundgren, Marit Kapla, Mikael Yvesand, Aslak Nore, Sara Strömberg, David Väyrynen, Anneli Furmark och Bo R. Holmberg. Hålls under ledning av bland andra Jessica Gedin och Yukiko Duke.


Vi besöker också Ytterlännäs vackra medeltidskyrka, Nämforsens hällristningar och hör författaren Bo R. Holmberg deklamera Pelle Molin. Vid Sandöbron dricker vi kaffe på klassiska Wästerlunds konditori och ser Vi ser även Döda fallet och får höra om Vildhussen.


Resan är speciellt framtagen för Vi:s läsare.


Vår ciceron är augustprisbelönade författaren och dramatikern Bo R. Holmberg med rötter i Ådalen.


Dagsprogram

Torsdag 10 augusti. Dag 1. Avresa till Kramfors.


Kl. 12:21 Avresa med SJ tåg från Stockholm Central. Färdledare från Mejt Resor är med på tåget. Ankomst Kramfors 17:08. Promenad 450 meter från Kramfors station till First Hotel Kramm.

Kl. 18: 30 samlas vi för ett glas mousserande vin med vår ciceron författaren Bo R. Holmberg. Vi får också höra Bo R. läsa texter med anknytning till Ångermanland. 

Kl. 19:30-21:00 Gemensam trerätters middag på hotellet.


Fredag 11 augusti. Dag 2. Sandöbron, Ytterlännes kyrka och litteraturfestival på Sandslån.


Kl. 06:00-8:30 Frukost på hotellet.

Kl. 08:45 Samling i hotellfoajén. Tillsammans med Bo R. Holmberg reser vi genom nedre Ådalen. Landskapet kring Ångermanälven utgörs av urgammal kulturbygd präglad av älvens rika laxfiske, bördiga mikroklimat och milsvida skogar. Från mitten av 1800-talet och hundra år framåt blomstrade här sågverk och massabruk. Bo berättar om sin personliga koppling till älvdalen och om sina egna erfarenheter av att arbeta på timmerskiljet som förr fanns här.


Vi besöker brofästet vid Sandöbron. Här ser vi skulptören Lenny Clarhälls omtalade minnesmärke över “Ådalskravallerna 1931” Bo R berättar om hur denna arbetskonflikt vid Långrörs fabriker ledde fram till kravallerna som kom att kosta fem personer livet. Efterspelet kring konflikterna kom under lång tid prägla Ådalen, men ledde även fram till Saltsjöbadsavtalet mellan arbetsgivare och löntagare vilket kom att stabilisera Sverige politiskt under det oroliga 1930-talet.


Själva Sandöbron var ett tekniskt underverk när den slutligen stod färdigt 1943. Projekteringen av bron var ett av statens viktigaste och mest påkostade byggprojekt under 1930-talet och gav också hopp om en ny modern era på intåg i denna del av Norrland präglad av arbetslöshet. Bron var nästan färdigbyggt den 31 augusti 1939 då brospannet rasade ner i vattnet och drog med sig 18 arbetare i djupet. Detta blev den värsta arbetsplatsolyckan i landet.

Under högkonjunkturerna på 1950- och 60-talet kom bron med Wästerlunds konditori vid brofästet att bli ett självklart stopp för bilsemestrande i landet. Vi intar förmiddagskaffe på detta klassiska konditori med inredning från 1950-talet och signerade fotografier som efterkrigstidens berömdheter lämnat efter sig.

En bit från Kramfors besöker vi Ytterlännes gamla kyrka. Kyrkan uppfördes på 1200-talet och räknas vara en av Norrlands vackraste. Inne i kyrkan möts vi av medeltida väggmålningar med motiv från gamla testamentet från golv till tak. Högklassiga inventarier som det medeltida krucifixet och nürnbergska altarskåpet är andra rariteter. Kyrkporten är Ångermanlands äldsta och är järnbeslagen för att enligt dåtida folktro skydda mot knytt och onda andar. Porten är även berömd för sin lejonhuvudformade kläpp från 800-talet, vilken sägs ha förts till bygden av hemvändande vikingar.

Vi reser vidare genom det gamla industrilandskapet, där sågverk och massafabriker har legat sida vid sida längs Ångermanälven. I Nyland möter vi det som tidigare var Ådalens viktigaste hamnplats och vid början av 1900-talet även en av Sveriges mest trafikerade hamnar. Här besöker vi hamnplan där tidigare fartyg från hela världen lastade timmer och massa. I dag är hamnplanen präglad av öde affärsbyggnader från tidigt 1900-tal. Lagom till lunch kommer vi till Sandslån och litteraturfestivalen. 


Sandslån är en liten ö som ligger precis där Ångermanälven rinner ut i en djup havsvik. Där det flottade timret nådde havet byggdes en av världens största anläggningar för timmerskiljning (skiljet) där timret sorterades och buntades för att sedan bogseras till sågverken närmre kusten. Som mest arbetade här 800 man. På området besöker vi industrimuseet inrymt i en gammal arbetarbarack från sent 1800-tal och hör Bo R. berätta om timerskiljet där han själv arbetade som tonåring.


Vi intar plats på valfria programpunkter, vilka pågår parallellt under eftermiddagen. Programpunkterna, ledda av bl. a. Jessica Gedin och Yukiko Duke, utgörs av spännande författarmöten och panelsamtal och är ca 30-45 min. vardera. De mest eftertraktade författarna medverkar vid flera tillfällen under helgen vilket möjliggör fler chanser utifall att flera programpunkter av intresse skulle överlappa varandra.

Efter dagens författarmöten som del av festivalen med paus för kaffe återsamlas vi

kl. 17:40. Kort resa tillbaka till hotellet i centrala Kramfors.


Kl. 18:30 intar vi gemensam middag på hotellet.


Lördag 12 augusti. Dag 3. Litteraturfestival på Sandslån - heldag.


Kl. 08:00-8:50 Frukost på hotellet.


Kl. 09:00 Samling i hotellfoajén för avfärd till litteraturfestivalens andra dag.

Liksom föregående dag väljer vi fritt vilka föredrag vi lyssnar till. Förmiddags- och eftermiddagskaffe samt lunch passas in under dagen.

Vi ser fram emot ett personligt möte med Mats Jonsson som tillsammans med Tove Alsterdal arrangerar festivalen. Mats är uppväxt i Kramfors och verkar som författare och serieskapare. Han var tidigare som redaktör för Galago.

Framåt kvällningen åter till hotellet där vi samlas för middag.


Söndag 13 augusti. Dag 4. Nämforsens hällristningar, Pelle Molins stuga, Döda fallet och hemfärd.


Kl. 07:30-8:50 Frukost och utcheckning.
Med vår buss tar vi oss upp till övre Ådalen och Näsåker. Om nedre Ådalen är präglat av den sågverksindustri är den övre Ådalen präglad av sitt speciella niplandskap. Niporna, en rest från den sista istiden, reser sig en bit från älvstranden och bildar bördiga platåer, så byarna kan sägas ligga på “två våningar” dels vid älvstranden och dels högre upp på niporna.

Vid den största forsen, Nämforsen, ser vi de berömda hällristningarna från sten och bronsåldern. Här finns ca 2 600 hällristningar. Ett återkommande motiv på ristningarna är älgen. Vi får här en specialguidning av Hällristningsmuseets chef Peter Johansson. På Nämforsens Hällristningsmuseum beläget på en nipa med Ådalens mest storslagna utsikt över älven intar vi sedan förmiddagskaffe. Museichefen Peter Johansson berättar om Ådalens geologi och historia, och ger en introduktion till museets utställningar. Här samlas hällristningar, hällmålningar och föremål med ristade och skulpterade figurer.


Vid närbelägna Pelle Molins stuga läser Bo R. högt ur Molins berömda Ådalstexter. Konstnären och författaren Pelle Molin (1864-96) bodde i stugan 1890-94. Molin som var utbildad vid Konstakademien försörjde sig som skribent under sin tid i Näsåker samtidigt som han målade dramatiska vyer från älvforsarna. Hans texter om livet i Ådalen kom efter hans tidiga död att sammanställas i boken Ådalens poesi, som mer än något kommit att göra trakten känd. Molin beskriver i boken sitt förhållande till Ådalen: “Detta är Ådalen, sannerligen det fagraste land! Allt detta är min Ådal, mitt sagoskrin, min kärlek och min skräck, ty hur man längtar över bergen, håller det fast som en mara. Varje ny skönhet som upptäcktes, varje historia är en hållhake på den, som annars hade tänkt sig livet annorlunda, än på samma fläck i passiv tillbedjan av det, som fängslat öga och öra…”


Vi lämnar sedan det storslagna Ådalen och tar oss till Indalsälven och Döda fallet.

Döda fallet, tidigare Storforsen, är en fors som nu ligger torrlagd efter Vildhussen (Magnus Huss) försök att ändra Indalsälvens älvfåra. På uppdrag av bönderna längs Indalsälvens övre lopp hade Vildhussen försökt bygga en kanal förbi Storforsen. Skälet till kanalbygget var att man ville undvika att timmer förstördes och fastnade i forsen. Den 6 juli 1796 bröt vattnet från Ragundasjön igenom en sandås. På endast ett par timmar tömdes hela sjön med Sveriges hittills största naturkatastrof som följd. Vi intar kaffe och lunchsmörgås vid Döda fallet.

Bussen tar oss sedan ned längs Indalsälvens vackra älvdal till Sundsvall. Om vi hinner stannar vi till vid Lidens vackra medeltidskyrka och ser vildhussens grav.


Kl. 16:06 Hemresa med SJ tåg Sundsvall station. Åter Stockholm Central kl. 19:38.


Resefakta

Pris: 9 975 SEK i delat dubbelrum. för Vi-prenumerant.
Icke prenumerant: 10 975 SEK

Tillägg: 975 SEK enkelrum.
Anmälningsavgift: 1 200 SEK.


I priset ingår: SJ Stockholm - Kramfors och Sundsvall - Stockholm i 2:a klass, tre nätter med halvpension på Hotel Kramm i Kramfors, två lättare luncher, varav en på litteraturfestivalen, tre kaffepauser utanför festivalen, välkomstdrink, två dagars inträde på Ådalens litteraturfestival, signerat exemplar av Bo R Holmbergs bok De kom till skiljet i älven, övriga inträden och transporter enligt program. Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet (även ändringar under litteraturfestivalen).


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.


Ådalens Litteraturfestival hålls i den vackra älvdalen karaktäriserad av sina många små byar vid älvstranden.

På Sandslåns industrimuseum där litteraturfestivalen hålls möter vi en unik miljö. Utanför denna lilla ö där Ångermanälven går ut i en djup havsvik låg tidigare det stora timmerskiljet.

Bo R Holmberg är författare och dramatiker som gett ut närmare femtio böcker av olika slag, för barn, ungdomar och vuxna: nutidshistorier och historiska berättelser. 2005 tilldelades han Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok, Eddie Bolander & jag. Han har även fått Astrid Lindgrenpriset. Hans ångermanländska hembygd spelar en viktig och återkommande roll i verken. Hans senaste bok De kom till skiljet i älven ingår i resan.

Initiativtagare till Ådalens Litteraturfestival är författarren och serietecknaren Mats Jonsson och författaren Tove Alsterdal.

Jessika Gedin är bokförläggare, radiopratare och har de senaste tio åren varit programledare för SVT:s litteraturprogram Babel.

Yukiko Duke är litteraturjournalist, moderator, översättare, ledamot i Svenska Deckarakademin och mycket mer, som i många år har lett samtal kring litteratur i tv och på scen. Foto Peter Cederling

Vid Sandöbrons brofäste i Lunde ser vi Lenny Clarhälls berömda monument över de stupade vid Ådalskravallerna 1931. 

Hällristningarna vid Nämforsen. Foto Siv Bylund.

Ådalens store skildrare, konstnären och författaren Pelle Molin vid staffliet framför sitt favoritmotiv, Nämforsens vilda vatten.