SvD Bornholm 2023

Bornholm - ljusets och konstnärernas ö


En resa speciellt framtagen för SvD Accent resor

11-14 augusti 2023


Vi reser till vackra Bornholm, ön som med sitt havsljus och dramatiska himlar lockat generationer av danska och svenska konstnärer. Vår ciceron, pedagogen Nicoline ”Nico” Bergmark tar oss med till klassiska sevärdheter som Hammerhus borgruin, Österlars rundkyrka och fiskelägena Gudhjem och Svaneke med sina många korsvirkeshus. Öns rika konsthistoria möter vi på det omtalade nya konstmuseet. Martin Andersen Nexø, öns store berättare bekantar vi oss med på museet i hans uppväxthem.


I konstnärshemmet där Nico växte upp på 1950–60-talet läser hon bornholmstexter av Bengt Anderberg och berättar om den svenska konstnärskolonin som växte fram efter andra världskriget.


Under en halvdag besöker vi också Christiansø. Här får vi en specialguidning på den lilla isolerade klippön där Christian IV lät uppföra en sjöbefästning som svar på bygget av örlogsstaden Karlskrona. Det var också till Christiansø som Karl Isakson i början av 1900-talet sökte sig för att måla.


Bornholms traditionella matkultur tar vi del av på gemytliga värdshus och fiskrökerier. Vi bor med halvpension på Slaegtgårdens trevliga familjepensionat i pittoreska Allinge fiskeläge. Resan påbörjas och avslutas vid Malmö Central.


Reseprogram

Dag 1. Fredag 11 augusti

Kl. 12:30 samling vid Malmö central för gemensam bussresa till färjeterminalen i Ystad. Bussen avgår från Norra Vallgatan på höger sidan när man gått över Mälarbron, ca 200 meter från Malmö Central. Reseledare är redaktör Gunilla von Platen som möter vid bussen.


Avgång med Bornholmslinjen från Ystad kl. 14:30. Ankomst Bornholm kl. 15:50.


På Bornholmsfärjan finns cafeteria. I Rönne hamn möter vår ciceron Nicoline "Nico" Bergmark. Vi tar oss direkt med buss rakt över ön till Gudhjem där vi gör ateljébesök hos svensk-brittiska konstnärsparet Anne-Sophie ”Anse” Tollet och Ronald "Ron" De Haan. Anse växte upp i en författar- och översättarfamilj i Stockholm och utbildade sig på Tillskärarakademin och Handarbetets vänner medan Ron är utbildad vid konstskolor i England. Anse och Ron bjuder på ett glas vin och visar sin ateljé och berättar om sina konstnärskap. Anse berättar också om sitt spännande fleråriga arbete som Stig Lindbergs assistent på Gustavsberg.


Kl. 19:00 Incheckning på vårt hotell, Slægtsgården i fiskeläget och badorten Allinge.


Kl. 19:30 pensionatsmiddag med vin/öl.

Efter middagen tar Nico med oss på en kvällspromenad i Allinge.


Dag 2. Lördag 12 augusti. Østerlars, Svaneke och Snogebaek

Frukost från kl. 07:30. Kl. 09:00 avresa.


Vi börjar dagen med besök i Østerlars kyrka. 1100-talskyrkan är den största av öns fem karaktäristiska medeltida rundkyrkor. Kyrkornas speciella runda form har under lång tid varit föremål för diskussioner. En ofta framförd teori är att de uppfördes som försvarskyrkor, där församlingen skulle kunna söka skydd i orostider. En annan teori är att kyrkorna uppfördes av hemvändande korsfarare som avbilder av den runda Heliga gravens kyrka i Jerusalem.


Vi intar förmiddagskaffe med kakebord (kak- och tårtbuffé) på Fru Petersens Café inrymt i den gamla kyrkoskolan i Östermarie.


Nico tar oss sedan med på stadsvandring i Svaneke. Den lilla välbevarade hamnstaden har blivit utsedd till Danmarks vackraste stad och är känd för sina trånga gränder kantade av korsvirkeshus. Vi intar lunch på Svaneke rökeri där vi får smaka öns berömda rökta fisk. Här berättar även Nico historien om hur den blivande världsarkitekten Jörn Utzon (känd för bl a ha ritat Sidneys operahus) i början av 1950-talet fick uppdraget att rita Svanekes mycket speciella och karaktäristiska vattentorn.


Längre ner längs kusten besöker vi Nexø som fortfarande bär spår av de flygbombningar staden utsattes för av Sovjetiskt flyg i slutet av andra världskriget. Här besöker vi Martin Andersen Nexømuseet inrymt i det hus där han växte upp i slutet av 1800-talet. Martin Andersen Nexø (1869 – 1954) ses som en av Danmarks stora berättare och hans storverk Pelle Erövraren och Ditte Människobarn är båda översatta till mer än 25 språk. Med sina skildringar av Pelles och Dittes hårda väg genom livet räknas han som en av de stora proletärförfattarna även internationellt. Hans berättelser innehåller element från äldre litteratur som folksagor, rysk realism och symbolism.


På eftermiddagen besöker vi Nicos barndomshem i Snogebaek. Vi tar först en promenad ner till sandstranden där det ges möjlighet till bad. När vi kommer upp till gården efter badet väntar sedan danska smørrebrød med öl och vin till vilket Nico läser texter med Bornholmsanknytning ur Bengt Anderbergs novellsamling Pittoreskt album. Bengt Anderberg (1920–2008) växte upp i Göteborg och räknas som en av Sveriges stora berättare i efterkrigsgenerationen. Han slog 1947 igenom över en natt med romanen Kain; en rasande uppgörelse i mytisk form med kristen förstockelse och militär dumhet. Romanen väckte ont blod och hotades av sedlighetsåtal. Anderberg publicerade under 1950-, 1960- och 1970-talen dramatik, essäer och berättande prosa, Han var känd för sin lust att utmana och för sitt rabulistiska sätt att skriva. Under 48 år var han även återkommande skribent på Expressens kultursida. Bengt och hans hustru, den kända keramikern Astrid Anderberg stod i centrum för den lilla svenska konstnärskoloni som här växtra fram på 1950-talet.


Nico visar utvalda verk av några andra konstnärer från denna koloni; konstnärsparet Jacques och Margit Zadig och hennes styvfar Olle Langert. Astrid Anderbergs kermaik möter vi på Bornholms kunstmuseum. 


Jacques (född 1930) och Margit Zadig (född 1928) träffades på Essems målarskola i Malmö under slutet av 1940-talet. Jacques konstnärskap följer främst två linjer, dels känsliga och finstämda landskaps och modellstudier i en klassisk skola inspirerad delvis av Karl Isakson och de bilder som han blivit känd för, starkt engagerade bilder på antikrigs- och antikärnvapentema. På en stor utställning på Kulturhuset i Stockholm 1977 visade installationsverket Muren, ett verk på temat människan fångad som datorernas slav. 


Margit Zadigs skapande följer även det två linjer dels måleri med stileben och interiörstudier och dels arbete i textil med bl a formgivning av kläder.


Olle Langert (1924 – 2016) växte upp i Göteborg där han även gick på Valands målarskola vid mitten av 1940-talet. Langerts bildspråk kännetecknas ofta av en lekfull enkelhet och ett fritt och mjukt formspråk. I målningar och grafiska blad skapade han, med till synes enkla medel och med starka färger, sina karaktäristiska bilder. Även i Langerts landskapsbilder kan man spåra inflytande av Karl Isakson. 


Kl. 19:30 Gemensam middag på hotellet.


Dag 3. Söndag 13 augusti. Christiansø och Bornholms Kunstmuseum

Frukost från kl. 07:30.

Kl. 09:00 avresa med buss till Gudhjem varifrån vi tar färjan ut till Christiansø. På de ensliga skären Christiansø och Fredriksø anlades vid mitten av 1600-talet en dansk försvarsanläggning som svar på Sveriges nya flottbas i Karlskrona. Det hårda arbetet med att bryta granit och uppföra anläggningen gjordes av inkallade norska stenhuggare. Vi ser den gamla bebyggelsen som fortfarande ägs och förvaltas av det danska försvaret och hyrs till hyresgäster både för åretrunt- och sommarboende. De smala gränderna kantade av de små stenhusen med sina muromgärdade trädgårdar saknar sitt motstycke i Norden och för tankarna till Medelhavets traditionella bebyggelse. Det var också till Christiansø som den skygge Karl Isakson sökte sig för att måla. Några år efter Isaksons tidiga död fann man i en klippskreva på ön en målning med religiöst tema. Den av väder och vind åtgångna målningen, Kristi törnekröning finns idag på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och räknas som ett av museets centrala verk. Vi guidas av Susanne Lund mångårig Christiansøbo med bakgrund som producent på Danmarks Radio. På gemytliga Christiansø Gaestgiveri intar vi sedan lunch. 


Kl. 14:00 återfärd till Gudhjem.


Bornholms Kunstmuseum. Museet är mycket vackert beläget vid Helligdomsklipporna vid öns östkust. När museet uppfördes på 1990-talet anpassades byggnaden till den kringliggande naturen och arkitekterna lät bl a. bäcken från Heligdomskällan som varit känd för sitt helande vatten rinna genom byggnaden som en symbol för upplevelser, rekreation och eftertanke.


Vi får en specialguidning i museet med samlingar från 1800-talet till samtida konst. Här möter vi de danska konstnärer som under inflytande av romantiken tog sig till Bornholm lockade av den vilda naturen och den dramatiska vyn över ruinen av Hammershus biskopsborg. Från 1910 – 30-talet kom en grupp konstnärer med svenske Karl Isakson (1878 – 1922) och Edvard Weie (1879 – 1943) i spetsen att bilda den så kallade Bornholmsskolan. Dessa konstnärer var skolade i det nya franska måleriet format av Cézanne, Matisse och Picassos konstsyn, där bilden sågs som en självständig verklighet, vari det centrala i skapandet blev linjerna, ytorna och färgerna, vilka gavs ett eget språk och rytm. De landskapsmålningar och modellstudier som främst Isakson och Weie förfärdigade under denna tid kom att få stor betydelse för senare konst i Danmark och Sverige.


Bland museets keramiska verk får vi en specialpresentation av Astrid Anderberg (1927–2010). Astrid utbildade sig vid Slöjdskolan i Göteborg. På 1960-talet fick hos sitt stora genombrott och räknas som en av Sveriges främsta keramiker. Hon arbetade i gränslandet mellan konsthantverk och fri bildkonst. Astrid tillhörde de som under 1950-talet utvecklade ett berättande genom sin keramik. Hennes bildberättelser hämtade teman från naturen, litteraturen och historien. Från museet vandrar vi ner den lilla stigen ned till Helligdomsklipporna och beundrar den dramatiska utsikten över havet och Bornholms nordöstra kust.

Åter i Allinge ca kl. 18:00. 


Kl. 19:30 gemensam middag med vin/öl på hotellet.


Dag 4. Måndag 14 augusti. Moselökke, Hammerhus, hemresa.

Frukost och utcheckning kl. 07:00-08:20. 


Avresa kl. 08:30.

Vår sista dag börjar vi med besök på stenbrottsmuseet i Moselökke där stenarbetare varav många invandrare från Sverige arbetade i brotten med den bornholmska graniten.


Besök på Hammershus. Här får vi en guidad visning på den väldiga biskopsborgsruinen. 2018 invigdes det nya besökscentret som är diskret inpassat i en ravin mitt emot borgen. Det prisbelönta besökscentret är ritat av arkitekturprofessor Christoffer Harlang delvis efter Jörn Utzons skisser från 1960-talet. Kaffe med wienerbröd i besökscentret.


Färjeavgång från Rönne kl. 13:30.


Lunch på egen hand ombord.


Ankomst Ystad färjeterminal kl. 14:50. Busstransfer till Malmö central med ankomst ca kl. 16:10.


Resefakta

Pris 15 750 SEK. 


I priset ingår: Busstransfer Malmö – Ystad t & r, färja Ystad - Rönne t & r, tre nätter med halvpension (frukost och pensionatsbuffé med vin/öl) i dubbelrum med badrum/wc på tvåstjärniga Hotel Slaegtsgården i Allinge, två luncher, Svaneke Rögeri och Christiansö Kro, vin/öl med smörrebröd i Nico Bergmarks barndomshem, kakebord på Fru Pedersens Kafé, kaffe med winerbröd på Hammerhus, alla lokala transporter och inträden enligt program.


Tillägg: enkelrum 1 975 SEK.

Tillkommer: Tåg till och från Malmö central.


Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.

Vi förbehåller oss rätten till programförändringar samt prisjusteringar vid större valuta- och bränsleprisförändringar.


Förutsättningar för resan:

Resan är framtagen för normalrörliga seniorer och lämpar sig mindre väl om man behöver rullator.


BOKA DIN RESA HÄR


SKICKA DINA ÖVRIGA FRÅGOR HÄR


Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.


Bokningsregler för denna resa

Resan kräver minst 20 resenärer för att kunna genomföras. När vi fått minst 20 bokningar skickar vi ut faktura för resan. Fakturan innehåller två betalningar, anmälningsavgift som skall vara erlagd inom 14 dagar från att fakturan är utställd. Fri avbokning fram till att anmälningsavgiften är erlagd. Ingen återbetalning efter erlagd anmälningsavgift. Slutbetalning ligger fem veckor innan avresa. Ingen återbetalning efter erlagd slutbetalning. Drabbas ni av sjukdom innan resan så skriver vi en avbokningsbekräftelse som ni tillsammans med läkarintyg skickar till ert hemförsäkringsbolag. Skulle vi vid tiden för slutbetalning, fem veckor innan avresa har för få deltagare kommer vi tvingas ställa in resan. I sådana fall återbetalas inbetald resekostnad. Vid planering av resor följer vi myndigheter och Svenska Resebyråföreningens rekommendationer.

Konstnären Karl Isakson har som knappast någon annan både skildrat och och dragits till Bornholms speciella ljus.

En av Bornholms mest namnkunniga författare var Bengt Anderberg, vars mångfacetterade författarskap inspirerat många. Här ses han med hustrun, keramikern Astrid Anderberg Foto Per Arvidsson.

De märkliga rundkyrkorna som uppfördes på 1100-talet är bland Bornholms främsta landmärken. Här kyrkan i Østerlars som vi besöker.

Självklart får vi smaka på den berömda rökta fisken!

Hammerhus borgruin som med sin dramatiska vy lockade den första vågen av konstnäreer till Bornholm.

På Fru Pedersens Café är kakebordet uppdukat!

Målning av Anne-Sophie "Annse" Tollet. I flera av Annses målningar möts betraktaren av en suggestiv drömvärld.

"Italienska trappan" på Christiansø.

Christiansø.

Vår ciceron, pedagogen Nicoline "Nico" Bergmark. Sedan barndom på 1950-talet har hon tillbringat sina sommrar på Bornholm.

Hennes livslånga intresse för ön inbegriper dess särpräglade natur, historien och kulturen.