3-8 november 2023 med SvDAccent
Följ med till Tyskland! Med vår ciceron Johan Engström tidigare chef för Armémuseum och fil. dr i arkeologi besöker vi spännande platser kopplade till Gustav II Adolf och Sverige.
I Pommern ser vi minnesmärket för kungens landstigning vid Penemünde 1630, lämningarna från svensktiden i Greifswald och i Stralsund, där vi även bor i kemisten Carl Wilhelm Scheeles gamla födelsehus. Resans höjdpunkt blir den 6:e november då vi besöker minnesplatsen i Lützen och deltar i minneshögtidligheterna. Vi träffar svenska Lützenexperten fil. dr Inger Schuberth som guidar oss bland de många Gustav Adolfminnena i Lützen, Meuchen och Weissenfels.
Vi besöker även slagfältet vid Breitenfeld, där Gustav II Adolf besegrade den kejserliga armén i ett av 30-åriga krigets viktigaste vändpunkter. I Potsdam tar vi del av den tyska historien med besök på Fredrik den stores slott Sanssouci och på Cecilienhof där Potsdamkonferensen hölls 1945. På hemresan övernattar vi i Wismar med flera svenskminnen. Som avslutning besöker vi den vackra klosterkyrkan Doberaner Münster med Albrekt av Mecklenburgs och Margareta Sambiria av Pommerellens stämningsmättade gravmonument, den senare var Nordens första regerande drottning.
Resan är speciellt framtagen för SvD accent.
Reseprogram
Dag 1. Fredag 3 november. Utresedag Stockholm - Malmö - Stralsund.
Tåg från Stockholm Central med avgång kl. 06:20. Ankomst Malmö kl. 10:43. Avresa med buss från Malmö Central kl. 11:30. Bussen avgår från Norra Vallgatan på höger sidan när man gått över Mälarbron, ca 200 meter från Malmö Central. Färdledare Ola Olsson och ciceron Johan Engström möter vid bussen. På bussresan till färjeterminalen i Gedser gör vi ett kort stopp på en bensinstation söder om Köpenhamn.
Avgång med Scandlines från Gedser kl.15:45 med ankomst Rostock kl. 17:45. På överfarten bjuds på buffélunch med vin/öl. Under bussresan håller Johan Engström ett föredrag om Svenska Pommern.
Ankomst Stralsund ca kl. 19:00. Incheckning på Romantik Hotel Scheelehof, beläget mitt i den historiska delen av staden. Hotellet består av fem byggnader varav den äldsta har anor tillbaka till 1300-talet, i en annan är den kända svenska kemisten Carl Wilhelm Scheele född. Kort historisk stadsvandring med Johan Engström.
Gemensam middag på hotellet.
Dag 2. Lördag 4 november. Stralsund - Greifswald - Penemünde - Plau am See.
Kl. 07:00-08:30 Frukost och utcheckning.
Historisk stadsvandring i Stralsund. Vi vandrar bort till Alter Markt med det Gamla Rådhuset. Byggnaden brukar omnämnas som en av den nordtyska tegelgotikens allra vackraste. På innergården finns en byst av Gustav II Adolf som, på väg för att delta i trettioåriga kriget, den 10 oktober 1630 ankom till Stralsund och mottogs av jubel och kanonsalut. Vi fortsätter vår färd genom staden och passerar Olof Palmes plats och Kniper Tor ett stenkast därifrån. Där stod en gång Hospitaler Bastion, en av stadens försvarsanläggningar. Johan berättar här om svenskarnas roll i uppbyggandet av stadens försvar.
Avfärd kl. 10:00 från hotellet med buss mot Greifswald. Innan vi lämnar Stralsund gör vi ett kort stopp vid stadsmuren och beskådar minnesplaketten över Karl XII:s tid i staden.
Greifswald är likt Stralsund också en hansestad och har haft stor betydelse för Sverige och Pommern. Här fanns sätet för både hovrätten och generalsuperintendenten, en titel som efter reformationen kom att användas i stället för det katolskklingande biskop för det högsta regionala kyrkliga ämbetet. Stadens universitet, grundat 1456, var en gång Sveriges äldsta och många svenskar valde att förlägga sin utbildning här. Bland kända svenskar kopplade till universitetet kan bl a nämnas Thomas Thorild som verkade som professor här i slutet av 1700-talet. Universitetets nuvarande huvudbyggnad tillkom under svensk tid på 1740-talet och i aulan hänger ett stort porträtt av Gustav III. På den medeltida domkyrkan ser vi den stora bronsplaketten över Gustav II Adolf, med texten ”Gustav II Adolf Sveriges Konung den evangeliska trons räddare”.
Lunch på egen hand.
Därefter tar vi oss till Penemünde på ön Usedom där Gustav II Adolf landsteg 1630 för att delta i 30-åriga kriget. Vi besöker det minnesmärke som idag finns uppsatt på platsen. Johan berättar även om det som Penemünde idag är mest känt för, nazitysklands militära utvecklingscenter som under Wernher von Braun ledning 1937-1945 var platsen där raketmissilerna V1 och V2 utvecklades.
Vi passerar den lilla hamnstaden Wolgast på fastlandssidan av Usedomsbron. Här förvarades Gustav II Adolfs balsamerade lik i flera månader innan det i juni 1633 fördes ut till det väntande örlogsfartyget Stora Nyckel för hemfärd till Sverige. Det storslagna liktåget genom Wolgast bestod av personer från Sverige och de närliggande områdena. Fanor från alla grevskap och furstendömen, blodsfanan och huvudbaneret framfördes och som symboler för den döde fanns kyrisset (rustningen), svärdet och livhästen. Änkan, Drottning Maria Eleonora, for i vagn.
Vi fortsätter till den lilla staden Plau am See i Mecklenburg där middag och övernattning väntar på fyrstjärniga Falk See Hotel.
Dag 3. Söndag 5 november. Plau am See - Lützen - Weissenfels.
Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.
Nu väntar resans längsta transportsträcka då vi reser från Mecklenburg norr om Berlin ner till Lützen i Sachsen-Anhalt. På bussfärden berättar Johan om 30-åriga kriget och om slaget vid Wittstock 1636. Under bussresan tar vi också en kafferast.
Vid lunchtid ankommer vi till Gustav II Adolf-minnesplatsen utanför Lützen där lunch väntar i Parkrestaurant. Här träffar vi svenska historikern Inger Schuberth som sedan många år är bosatt i Tyskland. Inger doktorerade i Bonn på svensk-tyska relationer under första världskriget och har publicerat flera verk om Lützen och Gustav II Adolf. Efter lunch går vi gemensamt över till minnesplatsen som är uppbyggd kring Schwedenstein, en sten som efter slaget den 6:e november 1632 placerades på platsen där kungen stupade. År 1837 kröntes stenen av en gjutjärnsbaldakin formgiven av den store preussiske arkitekten Karl Friedrich Schinkel. Med finansiering från göteborgske handelsmannen och filantropen Oskar Ekman uppfördes här ett av arkitekten Lars Israel Wahlman ritat minneskapell 1907. Senare har platsen även kompletterats med två dalastugor från Sverige varav det ena innehåller ett litet museum. Minnesplatsen vårdas idag av staden Lützen och Lützenfonden som samarbetar med Sverigekontakt. Inger informerar om minnesplatsen och Johan berättar om slaget där Gustav II Adolf stupade.
Slaget vid Lützen blev en pyrrusseger för den protestantiska sidan i 30-åriga kriget. Man vann på slagfältet men förlorade sin viktigaste ledare, Gustav II Adolf. Kungen hade hoppats att slaget skulle bli ett avgörande i kriget, men det fortsatta till den westfaliska freden slöts i oktober 1648.
Från minnesplatsen tar vi bussen till Gustav Adolfs minneskyrka i den närbelägna byn Meuchen, där Lützens tidigare borgmästare och f.d. museichef Maik Reichel ansluter. Det var till Meuchen den döde kungen fördes efter slaget och här tvättades liket. Idag kan den bordsskiva som då användes beskådas bakom altaret. Från Meuchen far vi in till Lützen och besöker rådhuset där den nuvarande borgmästaren visar oss rådhussalen. Efter lite eftermiddagskaffe går vi över till museet i det gamla slottet, där Inger och Maik guidar oss genom utställningarna.
Vi tar oss sedan till den närbelägna staden Weissenfels där middag och övernattning väntar på fyrstjärniga Güldene Berge.
Dag 4. Måndag 6 november. Högtidsdagen i Lützen.
Kl. 07:30 – 08:30 Frukost.
Kl. 08:30 beger vi oss med vår buss till minnesplatsen i Breitenfeld, idag i utkanten av Leipzig. Här besegrade Gustav II Adolf den 7 september 1631 en kejserlig armé i ett av 30-åriga krigets avgörande slag. Med kungens seger kom den kejserliga dominansen i kriget att brytas. Gustav II Adolf kom efter slaget att hyllas som en av historiens stora fältherrar. Här använde kungen med full kraft den nya militärtekniken med lättrörligare truppenheter, brigader och skvadroner, som kom att avgöra slaget. De kejserliga trupperna under fältherren Tilly ställde upp i tidens vedertagna slagordning där soldaterna var ordnande i väldiga fyrkanter. De snabba truppförflyttningarna som Gustav II Adolf kunde genomföra med brigaderna kom att avgöra slaget.
Kl. 11:30 deltar vi som inbjudna gäster i det årliga högtidlighållandet i det svenska kapellet i Lützen. Det blir en minnesstund med musik och andakt på tyska och svenska. Den svenska delen av andakten leds av medverkande från svenska Victoriaförsamlingen i Berlin. Efter minnesstunden följer kransnedläggning vid Schwedenstein med deltagande av bl. a försvarsattachéerna från Sverige, Finland och Estland.
Lunch äter vi i det närbelägna Markranstädt och fortsätter därifrån till Altranstädt, där Karl XII under 1706 - 07 hade sitt högkvarter. Här slöt Karl XII fred med den sachsiske kurfursten August den starke som även var polsk kung åren 1697 - 1704 och 1709 - 1733. Att Karl XII valde Altranstädt som högkvarter berodde på hans vilja att vara nära platsen där Gustav II Adolf stupade. Vi besöker slottet med minnesrum. Tillbaka i Weissenfels träffar vi Inger Schuberth och Maik Reichel igen och de tar oss med till stadens äldsta hus: Geleitshaus. Där får vi se rummet där Gustav II Adolf balsamerades efter slaget. Byggnaden innehåller även en äldre krog där vi avslutar med ett glas vin eller öl.
Gemensam middag på hotellet.
Dag 5. Tisdag 7 november. Weissenfels - Potsdam - Wismar.
Kl. 07:00 – 08:30 Frukost och utcheckning.
Vi färdas norrut mot Potsdam, som idag är delstaten Brandenburgs huvudstad. Staden kom att blomstra under Fredrik den stores tid, då den kungliga residensstaden byggdes ut med Versailles som förebild. Idag domineras stadsbilden av den nyrenoverade Nikolaikyrkan, uppförd 1830-37 av Berlins store arkitekt, Karl Friedrich Schinkel. Kyrkan kompletterades med en stor kupol på 1850-talet av Friedrich August Stüler, arkitekt även för Nationalmuseum i Stockholm. Nikolaikyrkan och det kungliga slottet mitt emot förstördes under en bombräd i april 1945. Kyrkan iståndsattes på DDR-tiden, men slottet revs och återuppbyggdes först för tio år sedan.
Vi tar oss sedan till det kungliga rokokopalatset Sanssouci där vi får en guidad visning. Det intima lustslottet med en magnifik park uppfördes vid mitten av 1700-talet av arkitekten Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff och var Fredrik den stores favoritbostad. Utanför slottet vilar den berömde kungen i en grav som varje dag smyckas med färska potatisar, nyttoväxten som Fredrik den store bidrog till att införa i Preussen.
I utkanten av Potsdam väntar lunch på slottet Cecilienhof uppfört 1914-17 i engelsk tudorstil för kronprinsparet Wilhelm och Cecilie av Mecklenburg-Schwerin efter ritningar av arkitekten Paul Schultze-Naumburg. Byggnaden var det sista slott som den regerande familjen Hohenzollern lät uppföra och var bebott av kronprinsparet till februari 1945. Den 17 juli till 2 augusti 1945 hölls här Potsdamskonferensen där Tysklands gränser efter andra världskriget drogs upp. På konferens deltog Harry S. Truman, Winston Churchill och Josef Stalin.
Från Potsdam och Brandenburg fortsätter vi till Mecklenburg och Wismar. Efter incheckning på vårt centrala hotell, fyrstjärniga Vienna House Stadt Hamburg, gör vi en kvällspromenad i det medeltida Wismar som tillhörde Sverige 1648 – 1903. Dock pantsattes guvernementet Wismar av den svenska kronan 1803 på 99 år och panten kom som bekant inte att inlösas.
Middag på hotellet.
Dag 6. Onsdag 8 november. Wismar - Doberaner Münster - Malmö - Stockholm.
Kl. 07:00 – 08:30 frukost och utcheckning.
Mellan Wismar och Rostock besöker vi den gamla klosterkyrkan Doberaner Münster i Bad Doberan. År 1171 grundades här ett cistercienskloster, som var det första klostret i Mecklenburg. Den nuvarande kyrkan uppfördes i slutet av 1200-talet och räknas med sina vackra valvbågar och väl avvägda proportioner som en av den tyska tegelgotikens mästerverk. Efter reformationen har den tidigare klosterkyrkan fungerat som församlingskyrka och fortsatte även att vara en viktig gravkyrka för de mecklenburgska hertighuset. I den mycket rikt dekorerade kyrkan ser vi bl a kung Albrekt av Mecklenburgs och drottning Rikardis av Schwerins gravmonument. Albrekt var kung av Sverige 1363-89 och hertig av Mecklenburg från 1379 till sin död 1412. I kyrkan vilar även Margareta Sambiria av Pommerellen 1230-1282. Margareta var dotter till hertig Sambor II av Pommerellen och Mechtild av Mecklenburg. Hon gifte sig med den danske kungen Kristofer I 1248 och var dansk förmyndarregent 1259-66 åt sin son Erik Klipping. Margareta blev därmed den första kvinnliga regenten i Norden. Hon manövrerade skickligt i tidens tronstrider och fick vid sonens trontillträde Estland som personlig besittning och påbörjade då byggandet av Revals stadsmur.
På väg till färjeläget i Rostock gör vi ett stopp i Bordershop med stort urval av varor.
Kl. 13:00 avgång med Rostock – Gedserfärjan. Vi intar lunchbuffé med vin/öl på färjan.
Åter i Malmö vid ca kl. 17:30.
Avgång med SJ:s Stockholmståg kl. 19:10 med ankomst Stockholm kl. 23:15.
Resefakta
Pris 22 950 SEK med del i dubbelrum. Enkelrumstillägg 2 250 SEK
I priset ingår: Stockholm-Malmö t & r med SJ i 1:a klass, hela resan med buss och färja (Gedser-Rostock t & r), smörgåsbord med vin/öl på färjan på ut- och hemresa, fem nätter på fyrstjärniga hotell i Stralsund, Plau Am See, Weissenfels (två nätter) och Wismar. Fem trerätters middagar på hotellen (dryck tillkommer), tre luncher, specialinbjudan till minnesstunden i Lützen, samtliga inträden enligt program.
Klädsel: Tänk på att ta med varma kläder och bra gångskor. Under minnesstunden i Lützen sitter man med ytterkläderna på i det ej uppvärmda kapellet, ta då gärna också med ett sittunderlag.
Vi förbehåller oss rätten till ändringar i programmet. Mejt Resor AB (org nr. 559015-3838) är med i Svenska Resebyråföreningen, SRF och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet.
Eller kontakta Ola Olsson direkt på 0704-220174.
Mejt Resor AB är medlem i SRF (Svenska Resebyråföreningen) och har ställt erforderliga resegarantier till Kammarkollegiet.
Gustav II Adolfs landstigning i Tyskland på 1800-talslitografi.
Vår ciceron Johan Engström häsar välkommen till resan! Johan disputerade i arkeologi 1984 och har varit verksam vid Uppsala universitet, Riksantikvarieämbetet, Gotlands fornsal samt som chef för Armémuseum. Han har även varit utställningsråd vid Pommersches Landesmuseum i Greifswald och har lett ett flertal militär- och kulturhistoriska resor i Baltikum, Tyskland, Belgien och Irland. Bland hans publicerade texter märks bl a boken Revals befästningshistoria från 2011
Stralsund med sin vackra stadssiluett, där vi ser Nikolaikyrkan och anar rådhusets spetsbågar.
Vid 300-årsminnet av Gustav II Adolfs död uppsattes denna bronsplakett på ytterväggen av domkyrkan i Gerifswald. Plaketten utformades av den svenska skulptören Carl Berger. Foto
I Penemünde ser vi monumentet över Gustav II Adolfs landstigning 1630.
I och runt Lützen guidas vi av Inger Schuberth. Hon flyttade efter grundexamen vid Stockholms universitet till Bonn, där hon 1979 disputerade i historia. Hon har arbetat som lärare, föreläsare, författare, översättare, kulturattaché och utställningskurator i Tyskland. Sedan 25 år tillbaka engagerar hon sig för Gustav- Adolf-Gedenkstätte och utkom 2008 med boken Lützen På spaning efter ett minne. År 2018 utnämnde staden Lützen henne till hedersmedborgare. Foto Ingrid Thörnqvist.
På Gustav Adolfdagen den 6:e november deltar vi i högtidligheterna vid minnesplatsen på slagfältet utanför Lützen. På bilden den baldakinkrönta minnesstenen "Schwedenstein" som restes på platsen där kungen föll. Foto Sverigekontakt
Detalj ur Carl Wahlboms berömda målning "Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen". Foto. Erik Cornelius. Nationalmuseum.
Den 6 november 1932 högtidlighölls 300-årsminnet av slaget vid Lützen med representation på högsta nivå. Till vänster Gustaf Mannerheim som Finlands presidents representant och till höger kronprins Gustaf Adolf som Gustav V representant.
Minnesmärket över slaget vid Bereitenfeld. Här vann Gustav II Adolf 1631 en av 30-åriga krigets avgörande slag. Foto Wikipedia.
Fredrik den stores grav i Potsdam med färska potatisar och blomsterkvastar.
Fredrik den stores favoritslott, Sanssouci i Potsdam.
Kung Albrekt av Mecklenburgs och drottning Rikardis av Schwerins gravmonument i Doberaner Münster. Foto Wikipedia.
COPYRIGHT Mejt Resor © Kontakta Mejt Resor Prenumerera på Mejt Resors nyhetsbrev